Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8535946 www.bgdnes.bg

Добромир Иванов в зоната на COVID-19: Тишината е най-страшното

Операторът на bTV Добромир Иванов прекарва повече от денонощие в защитен костюм, носейки маска, специален шлем и камера в отделенията на Александровска болница, в които се грижат за болни от COVID-19.

Той споделя, че след прекараното време в отделението се чувства добре и очаква карантината му да изтече след седмица.

Реклама

Целта на филма „Дишай“ е да покаже хората, на които вечер всички ръкопляскат – лекарите.

„Да ги видим, колкото и да е трудно зад запотените им очила. Това са едни обикновени хора, които правят най-необикновените неща. Те заслужават вниманието ни“, подчертава Иванов.

Работата на лекарите е трудна, казва още той и се надява обществото да не ги преоткрива едва сега заради вируса.

„Тъжно е да не можеш да си поемеш дъх. В отделенията със заразени пациенти има усещане за тиха битка, която се води на заден план. Няма суматоха – само тишина, което е най-страшното“, разказа операторът.

Радостта за лекарите е, когато пациентите са изписвани здрави и живи.

В Реанимацията са настанени трима пациенти - и тримата са в доста тежко състояние, критично. 

Лекар споделя пред камерата, че не се обръща към хората по име, пита ги "Как си, моето момче" или "Как си, моето момиче", дори когато са възрастни - баби и дядовци. "Възрастта няма значение, всички са душици", допълва още специалистът.

„Вчера се замислих как да го обясня на някой, който не работи това – например на мъжа ми: ако си сложиш шнорхел и два чифта кухненски ръкавици и се опиташ да сложиш бургията на бормашината“ – така д-р Виктория Стоянова  описва „опаковането“, през което минават медиците, преди да влязат в „зоната“ със заразно болни пациенти. Признава, че защитните средства в един момент предизвикват не само дискомфорт, но и болка.

 Прекарват в болницата дни наред. Д-р Цветан Попов е бил 28 дни, излязъл е и сега отново е на работа – от седмица. Някои от лекарите и сестрите директно казват, че живеят в лечебното заведение.

"Първите два дни синът ми, който е на 7, след като ми вдигне телефона, първите му думи са: „Тати, какво правиш? Разболя ли се?“. Малко ми беше странно, днес не ме е питал това нещо като първо изречение, пита ме като второ. Какво да им кажа – преди да тръгна го предупредих, говорих с него. Самият той ми каза, че трябва да се дезинфекцирам с гелче и да слагам по две маски. Това ми го казва дете на 7“, разказва д-р Миладинов

Реклама
Реклама
Реклама