Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8527167 www.bgdnes.bg

1559 са вече заразените, почина още един пациент от дома в Гара Орешец

1559 са вече заразените с коронавирус в България, 53 са новите случаи на установен коронавирус от 1302 изследвани. До тук общо 46 510 са изследвани. Има и нови 9 излекувани. Починалите вече са 66 - последният случай е мъж от дома в Гара Орешец с много съпътстващи заболявания. 317 души са настанени в болници, 40 от тях са в интензивни отделения. Активни са 12 области, а активните случаи са 1199.

Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния щаб за борба с COVID-19.

Реклама

11 от новите случаи са в София, във Видин - 13, в Плевен - 8, в Перник – 4, в Ямбол – 4, в Сливен – 3, в Благоевград – 2, във Велико Търново – 2, в Пловдив -2, в Русе – 2, във Враца и Смолян по един.

Има 6 нови заразени медици. В „Пирогов“ една медицинска сестра и двама санитари. Във ВМА един лекар, в Сливен един лекар и в Ямбол един санитар.

Излекувани са още 10 души и с това общият им брой става 276.

Вчера е направено второ преливане на кръвна плазма от преболедувал. Пациентът е в по-лошо състояние и е интубиран. Процедурата е описана като правилно извършена и двамата пациенти с прелята плазма се чувстват добре, нямат температура, каза ген. Мутафчийски.

Всички мерки се предлагат като разхлабване много активно се обсъждат не само в последните дни, а доста отдавна - какъв да бъде ритъма на отпускане на мерките. Вече сте свидетели през последните две седмици колко много неща се промениха. И в следващите дни също ще бъдат направени следващите съобщения.

Оше вчера уточних, че тези разговори, които се водят с правителството, те ще обявят начина, по който ще се отпускат мерките, а ние като щаб даваме само становище. Разбира се, върви се по пътя на постепенно освобождаване на мерките. Един от принципите, които се спазва, е, ако се допуска събиране на известен брой хора, то да бъде първо отпуснато пъвро за тези, които се провеждат на открито, а след това постепенно и с определени изисквания за отпускане на събирането за затворени помещения.

За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултата от това нещо. Всички държави в света в момента с отпускане на мерките изповядват една не много сериозно звучаща, но по метода на опита и грешките. Ние се стремим да наблюдаваме много внимателно какво се случва и дали някъде дадена мярка, която е в повече от България отпусната е дала отражение върху общата заболеваемост. Така че това е пътят и нататък, като на първо място ще отпуснем ходенето в планините, парковете - разширяване на контингента, който може да ги посещава, индивидуалните спортове на открито. Това са неща, които много активно се говорят, но те ще бъдат обобщени и обявени като дати за отпускане от правителството. Това коментира още ген. Венцислав Мутафчийски.

Реклама

На журналистически въпрос какво е мнението му за новината, че СЗО е дал за пример шведските власти, които предприеха по-отхлабени мерки в борбата с коронавируса, Мутафчийски отговори, че все още не е запознат с тази информация, но цитира данни за нови над 900 случая на заразяване в тази скандинавска държава. 

Ген. Мутафчийски заяви, че вървим към плато на настоящия пик на заразата. "Към 10-13 май не очакваме голям брой случаи и се надяваме да сме прави", заяви още той.

„Сериозно мислим носенето на маски на открито да отпадне. Те ще останат за близък контакт, ако ходим до магазина и в автобуса", пък допълни д-р Кантарджиев. От думите му стана ясно, че щабът изчаква температурите да се покачат, за да облекчи тази мярка.

Доц. Ангел Кунчев пък обясни за възстановяването на профилактичните прегледи: „Два дни забавихме заповедта, за да се съобразим с общопрактикуващите лекари. Решихме да разрешим профилактичните прегледи на лицата до 18 години, които имат имунизации и на по-късен етап това ще се случи и с възрастните. Искаме да подхождаме най-напред към тези, които най-много имат нужда от помощ като хората с хронични заболявания и след това да са профилактичните прегледи“, каза той.

Доц. Ангел Кунчев разкри, че избягалият вчера пациент на 88 години с деменция от болницата във Враца, е намерен бързо. "Става дума за 15-20 минути и не е контактувал", уточни той. По повод заразените от дом във Видин той каза, че се правят тестове масово на работещи в този тип заведения в цялата страна. След това ще се правят тестове и на домуващите в тях, които са общо 15 000 души.

Реклама
Реклама
Реклама