Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8521532 www.bgdnes.bg

1000 дела срещу задължителните маски

Чака се съдебно решение срещу предварителното изпълнение на заповедите

Събират таксите за обявяване в „Държавен вестник”

До Върховния административен съд вече са подадени над 1000 жалби срещу задължителното носене на маски, научи „България Днес”. Това са само тези срещу актуалната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
Наша проверка установи, че вече има образувани и 124 дела срещу различни други заповеди, касаещи разпространението на коронавируса. Основно те са срещу предишната и вече отменена заповед за маските. Поредните им номера показват, че жалбите са подавани приблизително по едно и също време. Интересното е, че делата са образувани на 31 март, в деня, в който Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски на открити и закрити обществени места. Това обаче не е чудно, тъй като самата заповед просъществува кратко. Въпреки че тя вече е в миналото, по делата има движение. Много жалбоподатели не са платили задължителните такси и това е констатирано при разглежданията им. По някои липсва документът за платена държавна такса в размер на 10 лв., която е определена по Закона за държавните такси и за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и министерството на правосъдието, за образуване на съдебното производство. По още повече липсва документ за внесени 20 лева по сметката на „Държавен вестник”. Това е нужно, тъй като според Административно-процесуалния кодекс оспорването на заповед на министъра трябва да бъде обявено чрез „Държавен вестник”, както и чрез поставяне на обявлението на определеното за това място във Върховния административен съд и на интернет страницата на ВАС. За съобщаване на обявлението за оспорване в „Държавен вестник“ се представя документ за внесена такса в размер на 20 лева. На невнеслите сумите съдът е указал едноседмичен срок да го направят. През това време жалбите са оставени без движение, но по делата има резолюции за окомплектоването им с административната преписка. По тези, по които парите са внесени в срок, делата ще бъдат гледани, но юристи коментираха, че това може би ще стане след края на извънредното положение.


Срещу действащата заповед за маските жалбите вече са над 1000. По повечето от тях са платени задължителните такси.
„Ще мине време, докато бъдат разгледани, затова вчера изпратих вече трети имейл до Върховен административен съд да спре предварителното действие на заповедта на министър Ананиев. Вече седмици няма решение в тази насока”, коментира пред вестника адвокат Николай Хаджигенов. Според него това, че е възможно делата да бъдат гледани чак след края на извънредното положение, не е проблем, тъй като ако съдебните решения бъдат в полза на жалбоподателите, на това основание ще паднат стотиците актове, наложени на хора, които не са си поставили предпазни маски. Хаджигенов застъпва тезата, че носенето на непрофесионални маски е опасно за здравето на хората.
Проверка на „България Днес” в броя на „Държавен вестник” от вторник не откри обявяване на жалбите срещу заповедта на здравния министър.

Казуси по подсъдност
Сред пороя дела има и интересни казуси. Русенецът Валери Даскалов е подал жалба пред долната инстанция – Административен съд - София град, срещу първата заповед на Ананиев за задължително носене на маски, която гласеше „Всички лица, които се намират в закрити или открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице“. С жалбата е направено и искане за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед. Съдът разглежда казуса на 7 април и тъй като междувременно министър Кирил Ананиев е отменил заповедта, съдът постановява, че производството по делото следва да бъде прекратено. По-късно същият човек подава жалба и срещу заповедта от 11 април, която отново задължава хората да имат поставени предпазни маски. Този път магистратите изпращат жалбата по подсъдност на Върховен административен съд.
Текстове под снимки

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама