Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8505801 www.bgdnes.bg

Маските от плат пазят най-слабо

Предимства и недостатъци на защитните средства

Респираторите са защита за вас, но не и за околните, ако сте заразени       

Маските от плат дават най-слаба защита, а хирургичните спират само едрите частици. Това показват редица проучвания на учени от цял свят. Резултатите се потвърждават от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, а мнозинството от лекарите у нас приемат твърденията за достоверни.

Реклама

Задължителното носене на маски на закрити и открити обществени места у нас беше удължено до края на извънредното положение - 13 май. Затова и "България Днес" ще ви разкрие силните и слабите страни на най-разпространените защитни средства срещу коронавируса.
Хирургичните маски, наричани още за еднократна употреба, не пропускат вода и спират проникването на пръски и по–едри частици. Те също така надеждно спират секретите на човека, който я носи. Проблемът при тях е, че не покриват плътно носа, устата и брадичката, въпреки че в горната си част имат метална лента, която може да бъде прегъната, за застане плътно по носа. Друг недостатък е, че често трябва да се сменят заради събирането на влага и секрети.
Най-популярните маски у нас са изработените от плат, но лекари и учени се обединяват около мнението, че те са най-ненадеждни. Основният проблем при тях е, че не са водонепропускливи и могат да спират единствено едрите частици. Важно уточнение е, че трябва да мием ръцете си преди поставянето и след свалянето им. Удобството е, че са предназначени за многократно употреба и можете да си ги направите вкъщи с подръчни материали. След всяко носене платнените маски задължително се накисват в топла вода, а по-късно се изпират със сапун.


Най-сигурни са N95 респираторите, които пазят носещия ги дори от фини прахови частици. Носят се не само от лекари в инфекциозните отделения, но дори и от работници на строителни обекти. Този вид респиратор може да филтрира до 95% от много малките частици, включително вируси и бактерии. Защитното средство обикновено е с кръгла или овална форма и е проектирано да прилепне плътно към лицето.

Еластичните ленти помагат да го държите здраво за лицето. Някои видове може да имат изпускателен клапан, който помага при дишането и изпускането на натрупаната топлина и влажност. Най-големият недостатък е, че ако сте заразени, не предпазвате околните, тъй като изпускате всички частици през клапана.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама