Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8504169 www.bgdnes.bg

Отварят парковете в София, но с условия (Видео)

Отварят паркове в столицата за посещения, но с определени мерки за ползването им. Това стана ясно от изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова, която посети Южния парк с премиера Бойко Борисов.

Този риск е разумен, ако се спазва дисциплината и се движим в тези граници. Ако не се спазва, ще бъдат затворени като пазарите, каза Борисов.

Реклама

"Създадохме организация в 8 парка на София да може след препоръка на националния щаб и промяна на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, да допуснем в тях в определени часове определени групи от хора. В тези 8 парка сме обозначили маршрутите, подготвили сме брошури за всеки от тях, които могат да се видят и на сайта на общината. Предлагаме между 9,30 и 18, 30 ч да могат парковете да се посещават от родители с деца до 12-годишна възраст. Става дума за двама възрастни най-много с колкото деца имат. Преди 9,30 ч и след 18,30 ч в парковете ще може да влизат хора, които разхождат кучета. Мисля, че няма пречка в този часови диапазон в парковете да ходят и спортуващи хора. Имах много въпроси за бременните жени. Те може да се разхождат във времето, отредено за семейства с малки деца, но все пак препоръваме да не се прави масово. Трябва да се спазват правилата, защото рисковете остават. Забранява се повече от двама възрастни да са в парковете, използването на детските площадки и съоръжения, пейките, да не се събират на групи, да не се пие алкохол в парковете", обясни Фандъкова.

С организацията по отварянето на големите паркове в столицата са ангажирани над 80 служители на общината и доброволци. Отделно още 45 души от Общинска полиция, конни полицаи, велопатрулите.

"Умолявам всички граждани да спазват правилата. От нас зависи колко дълго ще продължи тази възможност", добави Фандъкова.

"Трудно можеш да обясниш защо с кучето може, а с детето - не може. Това е тема, която сме разсиквали много. Умолявам хората, защото заповедта на здравния министър ще бъде не само за София, а и в другите градове, ще бъде разрешено да се ползват парковете. Ако покажем дисциплина, защото единственото доказано досега, което спира коронавируса, защото до вчера давахме негативен пример с Гърция, от днес можем да я даваме като позитивен - но те забраниха дори излизането от вкъщи и имат 6 заболели, а ние имаме 56. Беше обратното. Но преценихме, този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината, се надяваме, че няма да претоварим болниците. Ако не се спазва - ще бъдат спрени, както пазарите ги спряхме. Така че моля, гражданското общество за дисциплина и ред, за да не се налага. Освен това, ако видим, че тази мярка работи добре, съм възложил и за планините около градовете също да се подготви подобна организация с такива схеми и ред. С една дума като имаме претенции, че сме гражданско общество, дициплинирано, мислещо, всеки за всеки, за собственото здраве и за това на другите, ето прекрасен момент да го покажем и докажем", заяви премиерът Бойко Борисов.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев ще бъде променена днес, а всеки кмет ще реши откога да разреши разходките за семейства с деца в парковете.

Фандъкова добави, че тази възможност ще е факт за тази част от софиянци от утре.

 

Реклама
Реклама
Реклама