Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8498341 www.bgdnes.bg

Вирусът събуди половите болести

Растеж на половите болести у нас се отбелязва през последния месец, показа проверка на "България Днес".
Интимните ласки в леглото зачестяват по време на карантина, тъй като българите прекарват повече време у дома. В същото време статистиката сочи още, че редица популярни заболявания почти са изчезнали, тъй като хората почти не излизат навън.
Любопитното е, че от началото на годината има регистрирани няколко случая на сифилис - в Кърджалийско дори има в две поредни седмици по един заболял. Обяснението е, че болестта се предава не само по полов път, но и чрез орален секс и целувки. Инкубационният период (време от заразяването до появата на първите симптоми) е средно 3-4 седмици. Гениталните херпеси и брадавици също процъфтяват в последните седмици, като при тях лечението не е чак толкова болезнено и проблемите могат бързо да отшумят.
"Ако един от двойката е в карантина, тогава интимните контакти са противопоказни, тъй като коронавирусът се предава чрез въздушни капчици. В този случай новите технологии могат да дойдат на помощ: някои от най-креативните двойки използват карантинното време за виртуален секс чрез видеокомуникация. Това преживяване може да бъде ново и вълнуващо и дори да разнообрази предишния ви сексуален живот", обяснява известният сексолог Евгений Кулгавчук. По-честият секс е явление не само в България, но и в световен мащаб. В Колумбия например двойно е скочила продажбата на сексиграчки.
Изненадващо на постоянните призиви за миене на ръцете у нас се увеличават случаите на вирусен хепатит - известен като болестта на мръсните ръце, сочат справки на регионалните здравни инспекции. На другия полюс са различните видове шарка - морбили, варицела и скарлатина, при които случаите на заразени са намалели до три пъти спрямо предходните седмици.
И за финал нещо логично - за седмица в цялата страна има един-единствен случай на лаймска болест, която се причинява от ухапване от кърлеж. Забраната за разходки в планините и парковете дава резултат и ухапванията от кърлежи са все по-голяма рядкост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама