Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8491639 www.bgdnes.bg

Затварят джамиите за Рамазана, молитвите ще са по интернет

Свещеният месец Рамазан започва днес за мюсюлманите, които ще празнуват Рамазан байрам - на 23, 24 и 25 май. Както и за останалите вероизповедания, той също ще е под блокада. Главното мюфтийство издаде заповед към всички свои служители, с която се затварят храмовете.

Заради COVID-19, месецът на пост през деня и празнуване и молитви след залез ще изглежда различно - правилата за социално дистанциране не предполага големи събирания или поне ги ограничава.

Реклама

"Затова се препоръчва събиранията да се ограничат само до тесен семеен кръг или най-добре хората да се хранят сами. Т.нар. ифтар - или раздаването на храни, ще бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се. За което ние, разбира се, благодарим", заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Самите молитви ще се предават по интернет.

По думите му, тъй като има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии, от Националния оперативен щаб ще призоват МЗ и МВнР да вземат отношение, за да се преустановят пътуванията в този период.

"Турция се намира в изключително тежко състояние по отношение на заболяването", допълни Мутафчийски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама