Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8468825 www.bgdnes.bg

Затварят София от 17 април до второ нареждане

Щабът предложи затварянето на София. Премиерът прие. Това обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер.

"София е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Всички тези хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна, това води до по-тежка ситуация с неясни последици. Последиците ще станат ясни в близките седмици", каза Мутафчийски.

Реклама

София се затваря до второ нареждане за всякакви автомобили, както за влизане, така и за излизане, обяви своята заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. За хората, които живеят в столицата, но работят около нея или идват на работа от околни населени места ще има часови коридори за движение. Лични автомобили ще минават през КПП-та от 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 вечерта. А пътуващите по работа ще дават на полицаите телефон на управителя или собственика на фирмата, за да бъдат проверени, обясни министърът. Ще могат да се движат товарни камиони, автомобили със специален режим и медицински лица. В града ще е позволено и влизането на хора, които се нуждаят от лечение, но те ще декларират в коя болница ще се лекуват, добави Ананиев.

Министърът обаче не уточни кога е възможно да се пристъпи към отмяна на затварянето на София. То е направено заради хилядите напускащи града за Великден въпреки призивите на правителството, подчертаха и Ананиев, и Мутафчийски.

"Днес полицаите по КПП-та бяха поставени на изключително унижение от граждани, които неразбират, пренебрегват предупрежденията или просто са решили, че са над закона. Над 5000 автомобила са върнати на излизане от София. Опитвали са игра на котка и мишка с полицаите, един щял да си слага зелето, друг да го изхвърля, куп глупости са чули колегите", заяви и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Не зная тези, които са успели да ги заблудят, как ще успеят да се върнат. Всички декларации от днес и за почивните дни ще бъдат проверени приоритетно и който е попълнил неверни данни, ще си има проблеми", предупреди Маринов. 

Тези, които са напуснали града с основание, че отиват на постоянния си адрес, няма да имат основание да се приберат в София. Подалите неверни декларации пък вероятно ще бъдат санкционирани още на прибиране след Великден.

Забраната за излизане и влизане в София важи и за автобусния транспорт, заяви още Кирил Ананиев. Над 36 влака пък са спрени за празниците.

Реклама

"Честно да ви кажа, след всичко това, което говори премиера. След неговите молби хората мерки и да останат по родните си места или там, където работят. Генерал Мутафчийски непрекъснато повтаряше същото. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста граждани. Наистина недооценихме поведението на много граждани на София, които безцеремонно започнаха да напускат столицата.  За да защитим хората, които спазват мерките трябва да бъде по-строги към тези, които ги пренебрегват", заяви още Кирил Ананиев.

МВР е насочило допълнителни сили на жандармерията към ромския квартал "Факултета" в София заради напрежение след затварянето му от днес сутринта, каза още Младен Маринов.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама