Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8464454 www.bgdnes.bg

Под карантина с баба Аби: Плетене

"България Днес" ви представя съветите на баби Аби за забавна карантина:

Днес ще се посветя на темата "Плетенето изкуство и терапия".

Само че, преди да ви въведа в дебрите на това наглед простичко, практично занимание, трябва да ви насоча как или от къде да се снабдите с нужните ви за това пособия и материали.

Пособията: кука, обръч или игли. Ако имате такива от някоя баба майка или свекърва, всичко е наред. Ако нямате, но изгаряте от желание да се включите в моя виртуален курс, се налага да си закупите по интернет.
За начало препоръчвам игли или обръч № 3.5 или № 4. До тук добре,но какво правим с преждата? Най-добре е за начало да разплетете някоя дрешка, която ви е омръзнала и се каните да изхвърлите. Не всяка плетене дреха може да се разплита и нишката да е достатъчно дълга, за да се използва повторно. Как можем да разберем ставали или не една плетена дреха за нашата цел. Обръщаме я от опаката страна (надявам се, че всички знаят коя е тя) и разглеждаме шевовете. Ако двата края , на ръкава например са гъсто обточени с конец, който образува единен ръб, означава че плетивото е било изплетено и след това нарязано според кройката. Ако обаче от вътрешната страна, след като са зашити двете части на ръкава например и има две ивички на самия шев, можем да разчитаме, че ще разплетем сполучливо този ръкав. Първо се разпаря шевът, след това започва разплитането. Навивайте на не много стегнато кълбо преждата. В следващия четвъртък ще ви обясня как да постъпите с нея, за да получите пухкава изправена нишка, готова за истински подвизи в плетенето. Разшиването и разлитането са дълги и досадни процеси. Моят съвет е да не бързате. За една седмица, ако не се пресилвате, ще се справите с проблема. Не е катастрофа и ако нишката се скъса при разплитането. Бъдете по внимателни в разшиването. В този процес има по-голяма вероятност да срежете плетивото.

"Ако ви хванат нервите", захвърлете, колкото се може по далеч и колкото ви позволява вътрешната архитектура на жилището ви това, което държите в ръцете си. От опит зная, че помага.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама