Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8463646 www.bgdnes.bg

Рекорд у нас. 48 са новите случаи за 24 часа, стават 783

Има един своеобразен рекорд у нас. 48 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа. Така общо те стават 783. С 6,5% е увеличението от вчера. Вървим нагоре.

32 са случаите в София. Сред новите заразени няма деца. 9 са новите случаи сред медицинските лица. 122-ма стават излекуваните, сред тях децата са 6. Починалите са 37. Мъж е починал тази нощ в "Пирогов". Той е бил с придружаващи заболявания.

Реклама

218 са в болница. 31 са в интензивните отделения.

Това каза на брифинг в Министeрския съвет началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Знаете миналата седмица колко хора имаше по улиците, не се спазваше социална дистанция. Това е един от резултатите, посочи още той.

Масовото тестване ще се извършва по групи, които са застрашени, по региони, на случаен принцип и по епидемиологични характеристики.

Ефектът с лечение на хлорохин не е вълшебен, каза още Мутафчийски. 

От вчера започна тестването във "Филиповци" и "Факултета". Контактните от първи ред са значително повече. Там, където има положителни резултати от бързи тестове, ще им бъдат направени PCR тестове. До момента са установени 20 заразени там. Те не са резултат на масовото изследване. А е причина за него. Случаите са концентрирани в 10 социално-битови огнища.

Идеята за ваксинацията на децата остава. Вероятно ще определим определени дни само за това, посочи д-р Ангел Кунчев.

Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос. Много е рано да кажем какво ще бъде към 13 май, каза ген. Мутафчийски. При нас епидемията бележи ръст.

Реклама

Очаква се развитие каква е ролята на клетъчния имунитет. Ние постоянно говорим за антитела, но може да се окаже, че клетъчният имунитет е по-важен, посочи още специалистът.

Wizz Air ще бъдат уведомени, че полети няма да се извършат.

София си остава най-големият резвоар на заразата с множество огнища. Апелираме софиянци да не пътуват. Това ще донесе масово бум в цялата страна. Вчера цяла София тръгна да се изнася.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама