Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/8968362 www.bgdnes.bg

Певици, гайдари и педагози зоват: Задължителен фолклор в училище

Да запалим малчуганите и в детската градина


Задължително изучаване на фолклора в училище със свобода на преподавателите да представят автентичния ни бит и култура с гостуващи в клас народни певци и инструменталисти.

Около тази идея се обединиха пред "България Днес" фолклористи от цяла България. Желанието на певици, гайдари и педагози е фолклорът да бъде застъпен по-масово както в учебниците на подрастващите, така и в образователната програма на просветното министерство.
"Сухата материя за това колко вида народни хора и в какъв такт са песните не може да грабне особено вниманието на децата. Но когато съм влизала в час с народна носия и съм пяла родопски песни, а в часа са идвали гайдари или изпълнители, то в този момент ситуацията се променя и се усеща жаждата на децата да изучават фолклора. Но да го опознават от дейците в областта, виждайки го с очите си.

Реклама

Затова задължителното изучаване на фолклора с танци, хора и свирене на живо в час, за което да имат свободата да го организират самите педагози - е най-добрата идея за мен", сподели пред вестника фолклорната певица Светла Дукатева. Изпълнителката на "Серафимовата песен" ще преподава музика в столичното 55-о училище от новата учебна година.
Каузата подкрепи и друга нейна колежка, но от Пиринския край - Теди Еротеева. Изпълнителката на "Гоце ми отиде во Солуна града" е категорична, че с по-усиленото навлизане на фолклора в школата децата ще растат с още по-голяма ангажираност към род и родина.
"Трябва децата да знаят всички фолклорни области. Всяка от тях има своята специфика и носи своята мъдрост, съвети, поверия. Още от малки те трябва да бъдат закърмени с фолклора", добавя Еротеева.
Малчуганите да се учат на фолклор още от детската градина, настоява и Краси Кисьова - лицето на българския фолклор. Тя е педагожка в детска градина в Хисаря и не пропуска празник, който да не бъде отбелязан подобаващо от хлапетата в забавачката.


"Стремя се максимално да разширявам познанията на децата. Организирам творилници с родители, баби и дядовци, където правим заедно мартеници, сурвачки, народни игри и четем приказки, боядисваме яйца. Даваме им основата, но ако тя се прекъсне в училище, то усилията ни отиват на вятъра", сподели пред "България Днес" Кисьова, която е готова да показва богатството на колекцията си от народни носии и да разказва за традициите на открити уроци в редица училища.


Идеята за задължителен фолклор подкрепя и Никола Марковски - изпълнителен продуцент на най-големия гайдарски състав в България - "101 каба гайди". "Трябва да възпитаваме децата ни да знаят своя корен. Това са преживени съдби, въплътени особено в бавните родопски песни", споделя Марковски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама