Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/8057509 www.bgdnes.bg

Народната изпълнителка Теди Еротеева: Пея и отпускам лекарства!

Аз съм единствената фолклорна певица фармацевт

Обиколила е целия свят

Теди Еротеева е родена в София през 1995 г. Първият си албум фолклорната певица издава през 2017 г. и носи името на една от авторските й песни - "Пирине, земьо...". Баба й е от пиринското село Бельово, от където идва любовта й към музиката. Теди израства, пътувайки много. Със семейството си често правели екскурзии до различни държава. Обиколила е почти цяла Европа, била съм в Африка, Азия, а летата прекарва на село. Отскоро народната певица е магистър-фармацевт. Как се съчетава фолклорът с фармацията и какви лекове препоръчва на своите пациенти и почитатели Еротеева - четете в следващите редове.

- Теди, честито завършване като фармацефт. Какво можеш да работиш сега?
- Благодаря! Завърших през 2019 г. Софийския университет и вече съм магистър-фармацевт. Избрах тази "Св. Климент Охридски", защото е по-престижен и попада в европейските класации. Бях решила да замина да уча в Германия, но тъй като пеенето ми потръгна реших да остана тук. Сега мога да работя в аптека, в клинични проучвания, да се занимава с производство на лекарства, в Европейската агенция по лекарствата също мога да работя в контрола на качеството на медикаментите. Единственото, което не мога да правя е да изписвам лекарства, тъй като не съм лекар.

Реклама


- Има ли други фолклорни изпълнители-фармацевти?
- Аз май че съм единствената. Дони е фармацевт, Момчил е лекар, а Коцето Калки е зъболекар. Но те не са фолклорни изпълнители. И както обичам да казвам, аз съм единственият народен фармацевт.


- Какво работиш сега?
- Започнах в аптека и днес ми е трети ден. 


- Разпознават ли те?
- Около 4-5 души ми казаха, че "много приличам на певицата от телевизията". Разпознават ме и е малко притеснително, защото им обяснявам за лечението на техния проблем, а те ме гледат сякаш съм на сцената. Разпитват ме защо съм фармацевт и как така работя в аптека, нали съм певица. Мислят си, че живеем в телевизора.  


- Какво им препоръчваш за настинка и грип?
- Винаги препоръчвам на хората, ако разбира се, състоянието им не е много сериозно, да опитат с билки и народна медицина. Харесвам много леченията от едно време. Трябва да се обърнем към природата, защото сме част от нея. Въпреки, че сега се отделяме от нея с това глобализиране и различни технологии. Както взимаме плодове и зеленчуци от природата, така трябва да взимаме и лекове от нея. Затова съветвам всички да се върнат към природното лечение. Естествено, има тежки заболявания като сифилис, хепатит - които преди са били нелечими, сега има съответните медикаменти. За кашлица препоръчвам топъл чай от мащерка. Когато човек е настинал и се чувства отпаднал и без сили нека да пие мурсалски чай, който дава енергия и сили. Много често хората идват в аптеката с депресии. Един жълт кантарион страхотно помага за избавяне от това състояние. Жени, които имат своите женски проблеми могат да пият чай от бял равнец.


- С какво започваш деня си?
- Всяко утро изпивам чаша топла вода с лимон. Винаги съветвам да се консумира пчелен прашец в мед или кисело мляко, когато хората искат витамини за укрепване на организма и имунитета. Това е същинско злато за имунитета.


- Работиш в аптека, но препоръчваш природна медицина. Има ли сблъсък между двете призвания?
- Има един много голям проблем на българина и това е, че той много обича да пие лекарства. Той е пристрастен към тях. Обича да пие антибиотици за всичко. Ние сме големи консуматори на лекарства - дори за настинка, кашлица и какво ли не. А всичко си има първоизточник, който - ако премахнеш, може и да не ти се налага да пиеш лекарства. Друг много голям проблем е самолечението. Много летални изходи при подобни практики има. Хората са изморени, не искат да чакат по лекарски кабинети. Лекарят понякога не им обръща достатъчно внимание и не ги консултира в пълна степен и затова хората губят доверие в тях. И се случва така, че хората идват в аптеката и искат да ги консултираш и дори да ги прегледаш и да им посочиш лечение. Страшно много хора се самолекуват и страшно много майки самолекуват децата си. Прочитат в интернет и щом в сайта за майки пише така, значи това е библейски закон. В България няма култура на лечение и терапия. Няма доверие в лекарите и здравеопазването, от което идва целият проблем.

Реклама


- Къде се къса нишката?
- Законите са ни страшно остарели. Никога не сме имали здравеопазване, измислено от нашите управници, а винаги сме взаимствали от различни държави. Изключително лошо е положението. Не се дават пари за много болни, а хората събират средства за пациенти, които трябва да се лекуват от държавата и които си плащат цял живот осигуровките и данъците. Накрая ние, обикновените граждани, правим благотворителни концерти. С всяка изминала година получавам все повече покани за подобни мероприятия. За хора, за които държавата вдига ръце и казва, че не може да помогне. Затова се губи доверие в здравеопазването, което е на много лошо ниво. Иначе здравното ни образование е много добро, както и специалистите. Но нашите експерти бягат в чужбина, защото нямат финансов стимул. Всичко е навързано.


- На колегите пееш ли?
- Още не съм, но в предишните аптеки съм го правила.


- Какво ти предстои тази година?
- Ще издам втори самостоятелен албум с нови авторски песни. Сама си ги пиша, а с една от тях получих специална награда на фестивала в Скопие "Филиграни". Ще има и много интересни дуети.

Реклама
Реклама
Реклама