Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5700450 www.bgdnes.bg

Откриха удавено детето, търсено от българи в Скопие (обзор)

Доставихме минерална вода

Тялото на 12-годишното дете, което българските спасителни екипи издирваха след потопа в Скопие, беше открито късно в понеделник в квартал “Ченто”, пише “Утрински весник”. Информацията е потвърдена от македонското МВР. Момчето било с дядо си по време на катастрофалното наводнение в събота вечер. Двамата пътували с трактор, когато придошлата вода ги помела. Удавилото се дете било открито от баща си край автобусна спирка в Стайковци.

Спасителите издирват 16-годишно момиче, което пътувало с баща си по време на трагедията. Той успял да се спаси и обявил детето за изчезнало.

Реклама

Издирва се и 16-месечно момиченце, чието изчезване било обявено от чичо му в понеделник. Детето се возело в кола с баща си, когато приливната вълна застигнала превозното средство. Бащата починал, а от него няма следа. Според официалните данни до момента са загинали 22-ма души, а шестима са обявени за издирване.

Македония се бори с последствията от водната стихия. Засегнати са над 5000 семейства от 12 селища.

През следващите две седмици остава в сила извънредното положение. Ток няма, а водата не е годна за пиене. Продължава отводняването на къщи в най-пострадалите квартали на Скопие.

22,3 т минерална вода, осигурена от българските държавни горски стопанства, бяха разтоварени вчера в Скопие. Те са част от хуманитарната помощ, която София предоставя на Македония за преодоляване на последствията от наводненията, съобщиха от правителствената пресслужба.

От понеделник екипи от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” и от Столична община участват в операции по издирване и спасяване на хора и отводняване на домове.

“Досега никой не ни е помогнал, само българите”, разказа Стоян Младеновски от Стайковци пред Би Ти Ви. В цялото село хората разчитат на екипите, изпратени от България. “Вчера отводнихме над 40 къщи, днес продължаваме с още няколко”, посочва Красимир Димитров от Столична община. С нашите пет помпи не успяваме да смогнем, но продължаваме, каза той.

Реклама

Трети пореден ден е затворена за движение магистралата край Скопие. Македонският президент е дарил месечната си заплата във фонд за подпомагане на пострадалите от наводнението в Скопие. Георге Иванов призова и другите държавници да сторят същото. 

Нашите пожарникари остават още един ден

Още един ден ще останат в Македония българските екипи, които помагат на властите в Скопие в борбата с наводнението, съобщи за “24 часа” шефът на пожарната Николай Николов.

Мисията им започна в неделя и трябваше да продължи до вторник. Вчера обаче македонците са поискали още един ден помощ. Още в понеделник Николов посочи, че българската пожарна има възможност да остане колкото е необходимо. Тогава бе договорено и България да изпрати 20 000 литра бутилирана минерална вода като помощ.

Задачата на нашите пожарникари е да отводняват и почистват къщи. Екипи от Столична община пък търсеха изчезнало дете. Според местни медии то е намерено починало.

Жертвите и площта на бедствието в Скопие са много по-големи от наводнението във варненския кв. “Аспарухово” през 2014 г., каза Николов. “За сравнение в Македония са засегнати над 5000 къщи, тук бяха под 100”, посочи той. “Ако подобен дъжд от 93 литра на кв. м се изсипе в София за 2 часа, ще има само наводнени подлези”, каза Николов с уговорката, че става въпрос за центъра на столицата.

Реклама
Реклама
Реклама