Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/5625056 www.bgdnes.bg

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Имаш ли пари, печелиш дела!

"Който има пари - печели делата! Страната е проядена от корупция. Отдавна предрекох, че Аврамов ще бъде оправдан." Така изнудваният за 100 хил. лв. земеделски производител Светослав Илчовски коментира оправдателната присъда на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и съпроцесника му Методи Петков.
"Едва ли има друго дело, подплатено с толкова много доказателства. Заловен е с белязаните пари, за които ме изнудваше. Има негови пръстови отпечатъци по банкнотите. Има множество уличаващи го разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС), свидетелски показания и накрая - невинен", възмущава се най-големият производител на зърно в страната Светослав Илчовски. Подчертава, че неговият случай далеч не единственият със скандално решение от магистратите. Според Илчовски, ако бъде направена анкета за доверието в съдебната система, тя едва ли ще събере и 1%.
"Европейският съюз трябва да изгони България заради корупцията и контрабандата. Няма неопорочен европроект, за да го спечелиш, политици те изнудват да им дадеш поне 15-20% от стойността. А когато заловят подкупен политик и срещу него има куп доказателства, делото се влачи, отлага, връща, започва отначало и накрая той излиза невинен", гневи се Илчовски.


Той все още не си е получил онези белязани 50 хил. лв., които са открити в дома на Димитър Аврамов. Те са задържани като веществено доказателство още през юли 2012 г. при ареста на народния представител. Арендаторът дал сумата в услуга на държавата да си свърши работата. Причината била, че органите на властта не разполагали с такава голяма сума, която им била нужна, за да уличат Аврамов във вземане на подкуп. Въпреки това съдът отказва да върне сумата на Илчовски. Не се знае кога във времето ще се случи това. Самият Илчовски обяснява, че връщането на парите в случая не е най-големият проблем, а резултатът от делото срещу бившия политик.
Димитър Аврамов и общинският съветник от Плевен Методи Петков бяха оневинени от Софийския градски съд в края на миналата седмица. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред апелативния съд.
Някогашният народен представител запази мълчание по време на процеса. Делото се точи от 2012 г. Тогава Аврамов беше депутат от ГЕРБ, но срещу него в ДАНС пристига сигнал за корупция от Светослав Илчовски. Според прокуратурата народният представител и общинският съветник рекетирали арендатора за 100 000 лв. Срещу парите те трябвало да му решат спор за 1600 дка земя край монтанското село Стубел.
След избухването на скандала с изнудването Димитър Аврамов изхвърча от партията си и от парламента. Преди това името му стана известно с факта, че той беше първият осъден за конфликт на интереси и глобен с 5 хиляди лева. Заедно с колегата си от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха предложили поправка в Закона за земята. Оказа се, че те са лично заинтересовани от нея.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама