Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/5065256 www.bgdnes.bg

Живкова уредила наш да играе с Кройф

Последното дело на Людмила Живкова е било да помогне на българския футболист Андрей Желязков да сбъдне мечтата на живота си, научи сензационно "България Днес". Дъщерята на Тато задействала връзките си, за да го прати в холандския гранд "Фейенорд".


Това е едно от последните дела на дъщерята на бившия първи, преди да почине. Тя умира на 21 юли 1981 г., а няколко месеца по-късно, след нейната помощ отпреди това, Жужо се озовава във "Фейенорд", където сбъдва мечтата си - да е съотборник с един от най-добрите футболисти на всички времена - Йохан Кройф. Българинът прекарва три сезона в елитния тим.
Желязков е забелязан от скаутите на холандския гранд по време на разузнаването за четвъртфиналните мачове за турнира КНК през пролетта на 1981 г. Освен Жужо "Фейенорд" си харесали и Чавдар Цветков. Треньорът на холандците Вацлав Йежек силно желаел двамата българи в състава си. От ръководството на гранда изпратили  оферти. Шефовете на "Славия" първоначално не казали на Желязков и Цветков, защото им се виждало почти невъзможно от ЦК на БКП да позволят на двамата да напуснат страната ни заради социалистическия режим.
Точно в този момент се намесила дъщерята на Тато - Людмила Живкова. Тя била голяма фенка на Желязков. Щом научила, че има възможност Жужо да замине за Холандия, Людмила помолила баща си Тодор Живков за помощ.
В началото Тато не бил много съгласен с идеята. Бившият първи бил силно против да започне да пуска футболисти извън пределите на България. Все пак след няколко дни размисъл и молене от страна на дъщеря си Живков се съгласил.
Така Желязков станал един от първите, на които им било позволено да играят в чужбина. За Жужо холандците платили 500 000 марки. Сумата отива в агенцията "Спорткомерс", която изпраща българските спортистите в чужбина.
До ден днешен Жужо не е узнал за делото на Людмила Живкова, благодарение на което играе един сезон с великите Йохан Кройф и Руут Гулит.
"За пръв път чувам подобно нещо. Доколкото знам, Людмила Живкова почина няколко месеца преди да отида да играя в Холандия. Това е просто някакъв слух. Знам, че съм играл във "Фейенорд", защото треньорът им Вацлав Йежек ме е харесал", разказа пред "България Днес" Желязков.
С екипа на холандския гранд Жужо печели титлата и Купата на страната през 1984 година. Самият той споделя, че чувството да си съотборник с Кройф е нещо уникално.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама