Ограничете солта при високо кръвно

Хората с високо кръвно налягане трябва да съобразяват своето хранене с особеностите на заболяването, което не е безобидно, независимо дали е симптом на друго заболяване, или е първично. За тях е важно да знаят няколко основни принципа, засягащи начина им на хранене.
В началния стадий на болестта артериалното налягане не е постоянно високо и тогава не е необходимо да се спазва много строга диета. При постоянно повишено кръвно е необходимо да се премине към така нареченото лечебно хранене. Диетата трябва да е добре балансирана, но готварската сол, течностите и храните, богати на холестерин, трябва да се ограничават. От особено значение е в диетата да се включват храни, богати на минерали и витамини. По отношение на белтъчините трябва да се спазва принципът 1 грам на килограм телесна маса. Мазнините трябва да са не повече от 60-70 г за денонощие и да се ограничат животинските мазнини. Въглехидрати се приемат в нормални количества.
От млечните продукти за предпочитане са диетична извара, прясно сирене, сирене от краве или козе мляко, което е добре да се консумира изкиснато, нискомаслено прясно или кисело мляко; допустими са и подсладени млека с ниска масленост, ако няма наднормено тегло.
От месните храни да се предпочитат млади и нетлъсти меса: говеждо, агнешко, ярешко, птиче месо.