Шест "Е“-та водят до рак

Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха учени от БАН.
Става въпрос за така наречените "Е“-та, с каквато буква част от тези съставки се обозначават по етикетите. Те се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.
Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев.
Учените са стигнали до резултати за 14 „Е“-та. Шест от тях са най-добре проучени. Заключенията относно тяхното влияние върху здравето ни са представени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от националния фонд "Научни изследвания" към МОН.
Ето и кои са тези шест съставки:
Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;
Кофеин, но само като добавка - съдържа се в чая, кафето, млечния шоколад;
Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;
Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;
Е143 (фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;
4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.