Мамят със захарта в етикетите

Иво АНГЕЛОВ
Безалкохолни напитки на нашия пазар съдържат захар, която е от 4 до 7 пъти над позволената норма, показа проучване на "България Днес".
Увеличеното съдържание на захар в напитките, което е изключително нездравословно, обаче е прикрито чрез различни съставки.
"На етикета може да пише глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица. Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза или просто захар", обясниха от асоциация "Активни потребители". Те допълниха, че захарта е вид въглехидрат и снабдява организма с енергия. Прекалената й консумация обаче е вредна.
Най-критично е положението при някои натурални сокове, в които захарта е цели 7 пъти над допустимата норма. Напитки с ниски нива на захар съдържат до 2,5 г на 100 мл. Над 7,5 г на 100 мл означава вече твърде много захар. При някои видове гроздови сокове съдържанието е цели 18 г на 100 мл. Доста тревожно за здравето е и положението при някои газирани напитки, в които на 100 мл течност се падат по 13 грама. Почти също толкова нездравословни са някои видове енергийни напитки и студени чайове.
Проблеми с прекалено много добавена захар има и в много готови продукти, като например бисквити, кексове, газирани напитки, супи, зърнени закуски, храни в консерва, пица, сосове за спагети и много други.
"Да избегнем добавената захар, може да се окаже много трудна задача. Но със сигурност трябва да се научим да четем етикетите. Да разпознаваме различните форми, под които захарта се среща, и да преценим дали дадената напитка или храна съдържа твърде много захар", казаха още от "Активни потребители". И посъветваха: "Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай трябва да съберем тяхното тегло и тогава да установим колко захар има в напитката или храната."
Проблеми с прекомерното добавяне на захар в напитките им не само в България, но и в други държави в Европа, както и в САЩ. Най-уязвимата група на тези, които могат да бъдат засегнати от прекалено сладките продукти, са децата. Именно затова родителите трябва внимателно да проверяват какво консумират малчуганите, за да нямат проблеми.