Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/21490957 www.bgdnes.bg

Специалистът по лозарство и винарство Величка Цее: Лозе се гледа с любов и ентусиазъм

*Произвеждаме вина за мачовете на "Борусия" (Дортмунд)

*Реколтата от грозде е добра

*Българинът пие повече от германеца

Коя е тя

Величка Цее от години е омъжена за германец, с когото започват да се занимават активно с лозарство и винарство. Отглеждат големи площи с лозя у нас, имат винарски изби и в Германия. Засаждат и отглеждат нови масиви от френски сортове според съвременните практики и технологии. В разгара на гроздобера Величка разказва повече по темата пред "България Днес".

- Величка, как започнахте да се занимавате с лозарство?

- Идеята дойде още през 2008 година. Запознах се с лозарството в Германия, тъй като от много време живея там. Моят мъж Михаел Цее е израснал в най-известното село за винопроизводство, в района на Райнхесен, където имат много дълга традиция. Така по случайност веднъж минахме през нашето село и съпругът ми остана, меко казано, изненадан от състоянието на лозите, които бяха масово занемарени. В същото време много хареса качеството на местното вино и каза: "Ето такова нещо искам да правя тук". Той е обиколил света, навсякъде е дегустирал вина и споделя, че българското е едно от най-хубавите. Така аз се заех с тази първоначална идея. Попаднахме на един масив, в който лозята бяха изоставени, от около 25-30 години не бяха обработвани. Приличаше на джунгла. 

Реклама

- Каква е площта на лозята ви?

- Общата площ е около 600 декара. През 2009 година започнахме да купуваме лозя в района декар по декар, някои от тях с много наследници. През 2012 вече засадихме първите наши лозя, 80 декара, с френски сортове. Работихме и с консултант от Германия, девето поколение винопроизводител. Подходихме много научно. Взехме проби от почвата, за да изберем правилните подложки. Имахме много пречки, докато подготвим това засаждане, но по това време системата в държавата не работеше добре. 

- Какви трудности срещнахте?

- Много проблеми имахме с различни институции, включително забрана за засаждане на нови лозя. Днес вече всичко се случва много по-лесно, променят се към положително нещата в страната. През цялото време аз пътувам между България и Германия и точно това ми прави впечатление. Като проект ние сме немско-българска изба. В целия този процес изграждаме две идентични винарски изби там и тук. През 2016 година взехме решение гроздето, което добиваме тук, да си го караме в Германия. Искахме да сме сигурни, защото от самото начало планирахме да наблегнем на качеството и да произвеждаме възможно най-качественото вино от тези лозя. Тук отглеждаме основно червени сортове, плюс два бели. Тази изба тук я купихме впоследствие през 2019 година. Като цяло вече действаме и на двете територии. Паралелно правим едни и същи неща. Виждаме какви са разликите, какви са плюсовете и минусите и на едната, и на другата държава. 

- Къде пласирате вашата продукция?

- В Германия, както и в други държави. В България също. Работим основно за външния пазар, тъй като от самото начало сме заложили да произвеждаме вино с по-високо качество за ресторанти, хотели, специализирани магазини. Пътят е много дълъг все пак, защото лозите имат нужда от около 10 години, докато разберем какво производство ще дадат. Затова сега работим малко по-умерено. Екипът ни от работници е от около 34 души.

- Разкажете за сътрудничеството си с германския футболен колос "Борусия" (Дортмунд).

- Работим с клуба, имаме договор от доста години, още преди пандемията. Произвеждаме вино за тях, което се продава на стадиона "Сигнал Идуна Парк". Правим специална напитка, наречена шприц, която обаче е 100% немска и е някакъв вид заместител на бирата. Това, което излиза от тези лозя, също го бутилираме и за тях. Разбира се, същевременно ние сме фенове на "Борусия". 

- Добра ли е тази година реколтата от грозде?

Реклама

- Реколтата е супер. Ние всяка година имаме доста добра, тъй като изкъсо наблюдаваме лозята. Не сме зависими от други. Може да се каже, че надграждаме всяка година. Максимумът, който се достига, е 500 килограма грозде от един декар.

- Влияят ли атмосферните условия - суша или пък обилни валежи?

- Въпросът е по какъв начин са създадени лозята, защото е много важно да се избере правилната подложка, съобразена с климатичните условия и тенденции за бъдещия климат. Ние това предварително сме го свършили. Тук нямаме поливна система, не напояваме изкуствено с капково напояване, всичко се случва по естествен начин. Създали сме предпоставка тези лозя да са по-устойчиви при такива условия. За нас опасна е градушката. Опасност има и от измръзване напролет, тъй като в последните няколко години имаме по-късни пролетни слани и снегове. 

- Каква е тайната на хубавото вино?

- Необходими са много любов и ентусиазъм. Също така знания, а и търпение. Аз съм фен на японската култура. Мечтата ми беше с този продукт да стигна дотам, вече успяхме и тя се сбъдна.

- А кой е по-голям ценител на виното - българинът или германецът?

- Германците имат повече разбиране, защото имат голям опит с качествените вина. Българите пък обичат живота и консумират повече. В културата на българина това е проблемът, че няма достатъчно познания за това какво трябва да се случи, за да се произведе вино с добро качество. Има много голяма разлика между това да създаде количество или качество. В световен мащаб има спад на потреблението на вино, а и на алкохолни напитки като цяло. Много млади хора не пият, те се наслаждават на живота по друг начин. 

Четете още

Край! Германия спира алкохола на тийнейджърите

Край! Германия спира алкохола на тийнейджърите

Най-големият производител на алкохол купи нови 1000 дка лозя

Най-големият производител на алкохол купи нови 1000 дка лозя

Време е за гроздобер
Време е за гроздобер

Време е за гроздобер

Пороите съсипват гроздето
Пороите съсипват гроздето

Пороите съсипват гроздето

Реклама
Реклама
Реклама