Специалистът по лозарство и винарство Величка Цее: Лозе се гледа с любов и ентусиазъм

*Произвеждаме вина за мачовете на "Борусия" (Дортмунд)
*Реколтата от грозде е добра
*Българинът пие повече от германеца
Коя е тя
Величка Цее от години е омъжена за германец, с когото започват да се занимават активно с лозарство и винарство. Отглеждат големи площи с лозя у нас, имат винарски изби и в Германия. Засаждат и отглеждат нови масиви от френски сортове според съвременните практики и технологии. В разгара на гроздобера Величка разказва повече по темата пред "България Днес".
- Величка, как започнахте да се занимавате с лозарство?
- Идеята дойде още през 2008 година. Запознах се с лозарството в Германия, тъй като от много време живея там. Моят мъж Михаел Цее е израснал в най-известното село за винопроизводство, в района на Райнхесен, където имат много дълга традиция. Така по случайност веднъж минахме през нашето село и съпругът ми остана, меко казано, изненадан от състоянието на лозите, които бяха масово занемарени. В същото време много хареса качеството на местното вино и каза: "Ето такова нещо искам да правя тук". Той е обиколил света, навсякъде е дегустирал вина и споделя, че българското е едно от най-хубавите. Така аз се заех с тази първоначална идея. Попаднахме на един масив, в който лозята бяха изоставени, от около 25-30 години не бяха обработвани. Приличаше на джунгла.
- Каква е площта на лозята ви?
- Общата площ е около 600 декара. През 2009 година започнахме да купуваме лозя в района декар по декар, някои от тях с много наследници. През 2012 вече засадихме първите наши лозя, 80 декара, с френски сортове. Работихме и с консултант от Германия, девето поколение винопроизводител. Подходихме много научно. Взехме проби от почвата, за да изберем правилните подложки. Имахме много пречки, докато подготвим това засаждане, но по това време системата в държавата не работеше добре.
- Какви трудности срещнахте?
- Много проблеми имахме с различни институции, включително забрана за засаждане на нови лозя. Днес вече всичко се случва много по-лесно, променят се към положително нещата в страната. През цялото време аз пътувам между България и Германия и точно това ми прави впечатление. Като проект ние сме немско-българска изба. В целия този процес изграждаме две идентични винарски изби там и тук. През 2016 година взехме решение гроздето, което добиваме тук, да си го караме в Германия. Искахме да сме сигурни, защото от самото начало планирахме да наблегнем на качеството и да произвеждаме възможно най-качественото вино от тези лозя. Тук отглеждаме основно червени сортове, плюс два бели. Тази изба тук я купихме впоследствие през 2019 година. Като цяло вече действаме и на двете територии. Паралелно правим едни и същи неща. Виждаме какви са разликите, какви са плюсовете и минусите и на едната, и на другата държава.
- Къде пласирате вашата продукция?
- В Германия, както и в други държави. В България също. Работим основно за външния пазар, тъй като от самото начало сме заложили да произвеждаме вино с по-високо качество за ресторанти, хотели, специализирани магазини. Пътят е много дълъг все пак, защото лозите имат нужда от около 10 години, докато разберем какво производство ще дадат. Затова сега работим малко по-умерено. Екипът ни от работници е от около 34 души.
- Разкажете за сътрудничеството си с германския футболен колос "Борусия" (Дортмунд).
- Работим с клуба, имаме договор от доста години, още преди пандемията. Произвеждаме вино за тях, което се продава на стадиона "Сигнал Идуна Парк". Правим специална напитка, наречена шприц, която обаче е 100% немска и е някакъв вид заместител на бирата. Това, което излиза от тези лозя, също го бутилираме и за тях. Разбира се, същевременно ние сме фенове на "Борусия".
- Добра ли е тази година реколтата от грозде?
- Реколтата е супер. Ние всяка година имаме доста добра, тъй като изкъсо наблюдаваме лозята. Не сме зависими от други. Може да се каже, че надграждаме всяка година. Максимумът, който се достига, е 500 килограма грозде от един декар.
- Влияят ли атмосферните условия - суша или пък обилни валежи?
- Въпросът е по какъв начин са създадени лозята, защото е много важно да се избере правилната подложка, съобразена с климатичните условия и тенденции за бъдещия климат. Ние това предварително сме го свършили. Тук нямаме поливна система, не напояваме изкуствено с капково напояване, всичко се случва по естествен начин. Създали сме предпоставка тези лозя да са по-устойчиви при такива условия. За нас опасна е градушката. Опасност има и от измръзване напролет, тъй като в последните няколко години имаме по-късни пролетни слани и снегове.
- Каква е тайната на хубавото вино?
- Необходими са много любов и ентусиазъм. Също така знания, а и търпение. Аз съм фен на японската култура. Мечтата ми беше с този продукт да стигна дотам, вече успяхме и тя се сбъдна.
- А кой е по-голям ценител на виното - българинът или германецът?
- Германците имат повече разбиране, защото имат голям опит с качествените вина. Българите пък обичат живота и консумират повече. В културата на българина това е проблемът, че няма достатъчно познания за това какво трябва да се случи, за да се произведе вино с добро качество. Има много голяма разлика между това да създаде количество или качество. В световен мащаб има спад на потреблението на вино, а и на алкохолни напитки като цяло. Много млади хора не пият, те се наслаждават на живота по друг начин.