На Черешова Задушница в Родопите раздават "софри" край гробовете

- В Плевенско и Ловешко оставят храна и на разклоненията на пътищата - за "скитащите души"
- В Тракия и Странджа черешите се закачат по дървета или кръстове - символично "да се намерят душите по пътя"
На 7 юни тази година отбелязваме Черешова Задушница - една от най-почитаните Задушници в православния календар. Тя винаги се пада в съботата преди големия християнски празник Петдесетница, който бележи слизането на Светия Дух над апостолите. Черешовата Задушница е особено важна, тъй като се смята за последната голяма задушница преди летния цикъл от празници.
Какво представлява Черешова Задушница?
Това е ден за духовна връзка между живите и мъртвите, в който близките на починалите се събират, за да почетат паметта им с молитви, милостиня и раздаване на храна. Името "черешова" идва от сезонния плод - черешите, които традиционно се раздават в този ден. Те символизират кръговрата на живота, преходността на земното и възкресението.
Какво се прави на Черешова Задушница?
Рано сутринта хората посещават гробовете на своите близки, където:
- Почистват и украсяват гробовете с цветя и зеленина;
- Палят свещи и преливат гроба с вино - символ на Христовата кръв;
- Отслужват се заупокойни молитви от свещеник - т.нар. панихида;
- Раздават се храни, най-често варено жито, хляб, череши, баница, сладки, както и други постни ястия;
- Често към храната се прибавят чаша вода или вино, както и свещичка, залепена върху хляба или житото.
Всичко това се прави с мисъл и молитва за душите на починалите, с надежда Бог да ги упокои "в място светло, злачно, прохладно".
Регионални особености и вярвания
В различните части на България традициите могат да имат своя местна окраска.
В Родопите е обичайно раздаваната храна да се поднася на специални "софри" край гробовете, често покрити с бродирани кърпи и обредни съдове, използвани само за такива поводи.
В Северна България, особено в Плевенско и Ловешко, някои семейства оставят храна не само на гроба, но и на разклоненията на пътищата - за "скитащите души", които нямат кой да ги поменува.
В Тракия и Странджа черешите често се окичват с цветя или се връзват на връзки, които се закачат по дървета или кръстове - символично "да се намерят душите по пътя".
В Добруджа е прието след края на Задушницата храната, която остане, да се остави "на птиците" или в края на гробището - отново като милостиня за незнайните мъртви.
Черешова Задушница не е просто ден за ритуали. Това е време за размисъл, смирение и връзка с корените, ден за спомен и любов към онези, които вече не са с нас. Покойниците се считат за невидими, но реални участници в живота на семейството - те "чакат" този ден, за да бъдат почетени.
Задушницата ни напомня, че животът е преходен, но паметта - вечна. А чрез молитва, добри дела и сърдечна милостиня можем да се доближим до вечността.
След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.