Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/20661841 www.bgdnes.bg

На Черешова Задушница в Родопите раздават "софри" край гробовете

  • В Плевенско и Ловешко оставят храна и на разклоненията на пътищата - за "скитащите души"
  • В Тракия и Странджа черешите се закачат по дървета или кръстове - символично "да се намерят душите по пътя" 

На 7 юни тази година отбелязваме Черешова Задушница - една от най-почитаните Задушници в православния календар. Тя винаги се пада в съботата преди големия християнски празник Петдесетница, който бележи слизането на Светия Дух над апостолите. Черешовата Задушница е особено важна, тъй като се смята за последната голяма задушница преди летния цикъл от празници.

Реклама

Какво представлява Черешова Задушница?

Това е ден за духовна връзка между живите и мъртвите, в който близките на починалите се събират, за да почетат паметта им с молитви, милостиня и раздаване на храна. Името "черешова" идва от сезонния плод - черешите, които традиционно се раздават в този ден. Те символизират кръговрата на живота, преходността на земното и възкресението.

Какво се прави на Черешова Задушница?

Рано сутринта хората посещават гробовете на своите близки, където:

- Почистват и украсяват гробовете с цветя и зеленина;

- Палят свещи и преливат гроба с вино - символ на Христовата кръв;

- Отслужват се заупокойни молитви от свещеник - т.нар. панихида;

- Раздават се храни, най-често варено жито, хляб, череши, баница, сладки, както и други постни ястия;

- Често към храната се прибавят чаша вода или вино, както и свещичка, залепена върху хляба или житото.

Всичко това се прави с мисъл и молитва за душите на починалите, с надежда Бог да ги упокои "в място светло, злачно, прохладно".

Регионални особености и вярвания

В различните части на България традициите могат да имат своя местна окраска.

Реклама

В Родопите е обичайно раздаваната храна да се поднася на специални "софри" край гробовете, често покрити с бродирани кърпи и обредни съдове, използвани само за такива поводи.

В Северна България, особено в Плевенско и Ловешко, някои семейства оставят храна не само на гроба, но и на разклоненията на пътищата - за "скитащите души", които нямат кой да ги поменува.

В Тракия и Странджа черешите често се окичват с цветя или се връзват на връзки, които се закачат по дървета или кръстове - символично "да се намерят душите по пътя".

В Добруджа е прието след края на Задушницата храната, която остане, да се остави "на птиците" или в края на гробището - отново като милостиня за незнайните мъртви.

Черешова Задушница не е просто ден за ритуали. Това е време за размисъл, смирение и връзка с корените, ден за спомен и любов към онези, които вече не са с нас. Покойниците се считат за невидими, но реални участници в живота на семейството - те "чакат" този ден, за да бъдат почетени.

Задушницата ни напомня, че животът е преходен, но паметта - вечна. А чрез молитва, добри дела и сърдечна милостиня можем да се доближим до вечността.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Четете още

20 лв за кило череши за Задушница

20 лв за кило череши за Задушница

Баба загина на Задушница пред гробищата

Баба загина на Задушница пред гробищата

Рожденик на Задушница - комикът Капитана си пожела нови избори

Рожденик на Задушница - комикът Капитана си пожела нови избори

Черешова задушница е

Черешова задушница е

Реклама
Реклама
Реклама