Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/20209348 www.bgdnes.bg

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Как постните ястия стават най-вкусни и полезни

ТАЙНИТЕ РЕЦЕПТИ НА АТОНСКИТЕ МОНАСИ

Кулинарни чудеса в кухнята с картофи и патладжани

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името "Св. Евстатий", в манастира "Великата лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в специална поредица!
Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, посветена на вкусните ястия, подходящи за Великите пости преди големия празник Възкресение Христово.

Картофи на фурна

Продукти (за 6 порции)

1 кг картофи
2 скилидки чесън
200 мл зехтин
сол, сладък червен пипер, риган, черен пипер, кимион, дафинов лист

Реклама

Обелваме, измиваме и режем по дължина картофите. Поставяме ги в тава, прибавяме ситно нарязания чесън, зехтина, солта и всички подправки заедно с дафиновия лист, всичко това се разбърква с ръце, докато зехтинът и подправките се разпределят равномерно по всички картофи.
След това се прибавя чаша вода (много внимателно откъм стената на тавата, за да не се отмият подправките от картофите).
Веднага поставяме тавата във фурната, която ние предварително сме загрели на 250 градуса. Обаче, когато картофите придобият желания от нас цвят, тогава намаляваме фурната до 180 градуса и оставяме картофите да се пекат бавно още 45 минути.
Трябва да отбележим, че всяка фурна има своите плюсове и минуси или някаква особеност. Затова ви съветвам да изучите фурната на вашата печка, за да знаете всички нейни слаби и силни страни.

Поговорка: На триците скъп, на брашното - евтин.

Патладжани на фурна

Продукти (за 10 порции)
10 големи патладжана
6-7 глави лук
250 мл зехтин
5-6 скилидки чесън
8-10 узрели домата
зелен джоджен (10 листенца)
1 връзка магданоз, няколко листа босилек, сладък червен пипер, черен пипер, сол, кимион

Почистваме патладжаните от дръжките и ги обелваме (по дължина и на ивици). По този начин се получават патладжани с четири черни ивици и същия брой бели. Това се прави, за да стане яденето по-вкусно. След това с нож ги нарязваме по дължина на кръст, като оставяме от единия и от другия край два сантиметра ненарязани, за да не се разделят на четири. Посоляваме ги с по-едра сол и ги слагаме в цедка за два-три часа. Когато настъпи време да ги готвим, отново ги измиваме, за да се измие излишната сол, а след това ги прецеждаме през цедката. Защо? Има причина, която ще разберете по-късно. Сипваме в тиган голямо количество зехтин и щом маслото се сгорещи, изпържваме патладжаните, като ги обръщаме ту от едната, ту от другата страна, докато навсякъде станат розови. Ако преди това не ги бяхме изцедили, то влагата, която се е задържала, би ни създала проблеми с горещото масло. Изваждаме ги от тигана с дупчеста лъжица и ги подреждаме в тава.
Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги запържваме в тенджера на бавен огън. Когато се зачервят, сипваме чаша вода, прибавяме доматите (предварително пасирани), както и всички подправки и засилваме огъня. Щом кипне сместа, снемаме я от огъня и с помощта на дълбок черпак я разстиламе върху патладжаните така, че те напълно да се покрият. След това посипваме със ситно нарязаните магданоз, джоджен и босилек и поставяме тавата във фурната, която предварително е загрята до 250 градуса, и печем един час. Когато не са пости, може да се сервира с перфектна комбинация от биволско сирене от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

Поговорка
Покритото мляко, котките не го пият.

Четете още

Ето как да приготвим най-вкусните постни ястия

Ето как да приготвим най-вкусните постни ястия

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Пригответе най-вкусните ястия по време на пости!

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Пригответе най-вкусните ястия по време на пости!

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Реклама
Реклама