Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/20161624 www.bgdnes.bg

Ето как да приготвим най-вкусните постни ястия

*Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски:

*Боб, нахут и ориз влизат в кухнята преди Великден

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името "Св. Евстатий", в манастира "Великата лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в специална поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора.

Реклама

"С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, посветена на най-вкусните ястия, подходящи за Великите пости преди големия празник Възкресение Христово.

..........

В периода преди Великден мнозина смятат, че постенето трябва да се състои в отказ от блажни храни. Това е само едната страна на поста - телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим. Ето и две рецепти на отец Епифаний Милопотамски, които са подходящи в дните за пости.

Боб гигант в тава

Реклама

Продукти (за 6 порции)

1/2 кг боб гигант

3 глави лук

200 мл зехтин

доматено пюре, сол

черен пипер, кимион

Почистваме боба, измиваме го и го слагаме да се вари в студена вода за около 45 минути. Снемаме тенджерата от огъня и прецеждаме боба. Почистваме в тава зехтин, добавяме лука и го задушаваме на бавен огън. След това доливаме един литър вода, желателно топла, предварително разтвореното във вода доматено пюре, солта подправките и боба.

Засилваме огъня за около 20 минути, след това го намаляваме за около половин час, докато бобът не се сгъсти и съвсем не се изпари течността. Бобът става много вкусен. Много ще загубите, ако не го опитате...

Поговорка: Не всеки, който има нож, е готвч. (от гр.)

Библейско поучение: Синовете човешки са спокойни под сянката на Твоите криле: те се насищат от тлъстината на Твоя дом, и от потока на Твоите сладости ги напояваш: защото у Тебе е изворът на живота: в Твоята светлина ние виждаме светлина. Пс. 35:8-11

Нахут с ориз

Продукти (за 4-5 порции)

25 г нахут, 250 г бял ориз

200 мл зехтин, 2-3 глави лук, 1-2 лимона, смлян черен пипер

От предишния ден приготвяме нахута, почистваме го от камъчета и два-три пъти го измиваме добре. Слагаме го в съд да набъбне с 3-4 литра вода, добавяме супена лъжица сол и покриваме с капак.

ВНИМАНИЕ! Водата трябва да бъде топла, а не гореща, иначе ще попарим нахута. Да не се оставя тенджерата върху мрамор или друга подобна повърхност, защото топлата вода бързо ще изстине. Сутринта на следващия ден прецеждаме набъбналия нахут и добре го измиваме.

Варим го без лука и зехтина и преди да започне да се сгъстява, го снемаме от огъня. Изцеждаме го в цедка и поставяме отдолу купа, за да съберем сока, който ще използваме по-късно. Изсипваме в тенджерата лука, ситно нарязан, прибавяме зехтина и запържваме на бавен огън. Едновременно с това измиваме ориза и го прецеждаме, след това го изсипваме върху лука със зехтина и го разбъркваме един-два пъти. Не трябва да забравяме да измерим количеството ориз, защото на една част ориз се добавят 2,5 части от сока, който сме запазили преди това. След това слагаме изцедения нахут и внимателно всичко това разбъркваме. Прибавяме сол и за 12-15 минути засилваме огъня. Щом оризът започне да омеква, снемаме тенджерата от огъня, прибавяме черния пипер, добре разбъркваме и покриваме с чиста кърпа, а отгоре покриваме с капак, за да попие оризът всичкия сок. След 20 минути отново разбъркваме и добавяме лимоновия сок, и така яденето вече е готово. Сервираме го с черпак, просто и красиво. Или пък можем да му придадем форма с помощта на чашка, като я напълваме и след това я обръщаме върху чинията.

Четете още

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Пригответе най-вкусните ястия по време на пости!

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Пригответе най-вкусните ястия по време на пости!

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Реклама
Реклама
Реклама