НАЗДРАВЕ И ДОБЪР АПЕТИТ! Вижте какво да сложим на коледната трапеза
Една от най-прекрасните коледни традиции е събирането на семейството около масата. През нощта на 25-ти декември всички си припомняме колко е важно да сме заобиколени от хората, които обичаме. Една истинска празнична вечеря няма как да мине и без вкусните традиционни блюда, които с радост да поднесем на трапезата.
Коледа е първият ден, в който могат да се сервират блажни ястия. Добра идея е направата на пуйка със зеле, както и свински пържоли. На масата е хубаво да присъствам сарми, туршия и баница. По-добрите кулинари могат да направят пълнена тиква с месо или капама с телешко или свинско. Самата капама съдържа кисело зеле, сарми с месо, кайма, луканка, кървавица, сланина.
Празничният хляб може да се състои от питка или погача, които да са украсени с различни мотиви от рождението на Христос, а защо не и фолклорни.
Салатата от кисело зеле също трябва да присъства на трапезата, може да се сложи и картофена.
Като напитка се сервира хубаво червено вино.
Добра идея за десерт са всички коледни меденки и сладкиши.
Масата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прекадява за здраве и берекет през новата година.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря.