За 90 лева шаранът идва печен до вратата за Никулден
Срещу допълнително заплащане празнуващите могат да си поръчат и гарнитура
Шаранът може да почука на вратата за Никулден! Около 90 лева трябва да задели едно семейство, ако избере да поръча празничното блюдо от заведение, вместо домакинята да се суети край печката няколко часа, показва проверка на "България Днес".
В интернет вече е пълно с оферти от различни ресторанти, които ще готвят риба по поръчка преди празника на рибарите и банкерите. Ястието, което ще пристигне директно у дома, е между 2,5 и 3 кг, като рибата е пълнена с ориз, различни зеленчуци, а някои кулинари добавят и стафиди.
Срещу допълнително заплащане празнуващите могат да си поръчат и гарнитура към традиционното ястие. Обикновено може да се избира между картофена салата или туршия, като цената за килограм варира между 10 и 15 лева. Заведенията предлагат и различни опции за десерти като чийзкейк, брауни или торта, като цените са между 7 и 12 лева за едно парче.
Тези, които са решили сами да запретнат ръкави в кухнята и да изпробват кулинарните си умения, ще платят една идея по-малко за храната на Никулден. Десет дена преди празника цената на шарана варира между 8 и 15 лева. Рибата е най-евтина в големите вериги магазини. В специализираните рибарски магазини цената за килограм шаран варира между 10 и 13 лева. Обикновено една риба е между 2 и 3 килограма и накрая сметката излиза над 20 лв. Сумата е по-висока, но рибата се продава жива. Бонус в рибарските магазини е, че клиентът може да избере месото да му се изчисти от вътрешности и люспи на място, с което да си спести много усилия у дома, като за услугата масово се доплащат около 2 лв.
По магазините се продава още ципура, която струва 26 лева за кило, а лавракът удари 30 лева. За 17 лева за кило може да се купи сьомгова пъстърва. По-евтино върви и скумрията, която се предлага по 10-11 лева за кило. Тези, които искат да спазят традицията, но да минат по-тънко, често избират толстолоб. Цената на този вид риба е около 4-5 лева за килограм.