Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19116692 www.bgdnes.bg

Малката Никол отхвърли присадения й костен мозък

  • За 5-годишното момиченце всеки ден е борба 
  • Детето е в тежко състояние, нуждае се от 100 000 евро, за да живее 

Доли ТАЧЕВА

Организмът на Никол обяви война на присадения й костен мозък. 5-годишното момиченце отхвърли донорския орган, който беше трансплантиран в началото на май месец тази година след 11-часова операция в Израел.

Реклама

До там се стига, след като в края на миналата година родителите на Никол чуват най-страшната диагноза - остра лимфобластна Т-клетъчна левкемия. В комбинация с рядкото генетично състояние, с което се ражда момиченцето, състоянието й е изключително сложно и единственият вариант да живее е присаждането на нов костен мозък. След много перипетии, посрещане на коледните празници в онкологията във Варна, семейството успява да събере пари и да заминат в чужбина. След преминаването на операцията всички се надяват следтрансплантационния период да премине безпроблемно, но не се случва точно така.

"След множество изследвания се установи, че Никол е развила така наречената болест на присадката. Срещано усложнение след трансплантация. Това се случва, когато Т-клетките на новата имунна система разпознаят клетките на реципиента като чужди и ги атакуват. Това предизвиква война между присадката и гостоприемника", споделя майка й Мая Караколева.

По план малката героиня е трябвало да се прибере в България следващия месец. Вместо да започне да се подобрява, детето проявява множество различни симптоми като диария, висока температура, кашлица, остри болки в корема, липса на апетит. По кожата й се появяват обриви, зачервявания, рани. Коремът й започва да се подува, защото се пълни с течност.

"Това доведе до невъзможност на дробовете да се разгъват достатъчно и съответно усложни дишането. Няколко пъти вече я местят в интензивно отделение. Тези месеци измиха за нас под постоянен стрес какво ще се случи", допълва родителят.

Това налага удължаване на престоя в Израел с минимум още три месеца. Семейството отново е изправено пред огромно изпитание, тъй като това ще струва около 100 000 евро. Всеки, който желае, може да помогне на:

BG97BUIN95611000740294

BUINBGSF

Получател:

Фондация Павел Андреев

Основание:

Никол Радославова Караколева

Реклама
Реклама
Реклама