Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19019988 www.bgdnes.bg

Покойният Евгени Георгиев приживе: Ние ги хващаме, началниците ги пускат

COVID-19 погуби бившия полицай и лидер на сърдечно трансплантираните у нас 

"Имал съм случаи, в които са ми казвали на улицата: "Ти знаеш ли кой съм аз." Това са го чували всички полицаи на терен поне по 100 пъти. И наистина в много случаи след това сме го разбирали. Защото има хора, които началниците са си ги ухажвали по една или друга причина, а ние на улицата нямаме никакво право. Пускаш го, каквото и да е направил, да става и да си ходи. За съжаление. Ние ги хващаме, те ги пускат."

Реклама

Това споделя приживе в интервю за "България Днес" бившият полицай и лидер на сърдечно трансплантираните Евгени Георгиев. 18 години издържа тялото на борбения столичанин с чуждо сърце от донор в гърдите му, преди коварният коронавирус да го повали завинаги.

"И после си казваш - добре де, аз защо да продължавам да работя?! Като достойнството ти е смазано, а онзи те среща утре на улицата и ти показва определен пръст, демонстрирайки, че е повече от теб. Всеки втори полицай на терен ще ви каже, че е така", казва Евгени.

И добавя: "Има някакво усещане за подчинение при колегите в другия смисъл. То опира до страх да не би да останеш без работа или да бъдеш изпратен другаде. Имал съм случай да правим задържане и за "благодарност" да ме изпратят в "Люлин", докато аз работя в "Младост". Просто - ти не там. Тихомълком. Дано сега да не е същото".

Георгиев се включи в протестите на органите на реда за по-достойни заплати, условия на труд и реформи в МВР.

"Първото е да се повишат заплатите на редовия състав, който е на улицата. Това е свързано и с редица промени в самите структури на МВР, начина и методиката на работа, защото е много остаряла. Работи се по архаични закони, които не са ефективни в XXI век. Имаме и дублиране на много структури. Два или три отдела например вършат една и съща работа. Едните започват, а другите продължават. Това трябва да се промени. Пешите патрули или пешаците завинаги трябва да спрат", споделя Евгени, чийто донор на сърце е 18-годишно момче, починало при тежка катастрофа.

Години наред той се бори за повече трансплантации в България и законови промени, които да насърчат даряването на органи. Категоричен е - нужен е рестарт на системата.

Реклама

"Разберете, всеки месец съм на две погребения. Тежко ми е вече! За последно изпратих Йордан, който не успя да дочака своя донор на сърце. А дни преди опелото му отговорни за трансплантациите хора и организации садиха рози до НДК. Никой от тях не дойде да изпрати Данчо", разкрива 56-годишният мъж, който е единственият българин и един от десетте в Европа, които оцеляват с изкуствено сърце две години и половина преди трансплантацията.

Евгени беше част от тима ни на Европейското първенство в Лисабон това лято, като спечели златен медал в турнира по тенис на маса и сребърен в турнира по бадминтон.

През годините той се превърна в един от основните мотиватори за спорт на хората с трансплантирани органи и един от най-активните пациенти, подкрепящи донорството и трансплантациите у нас.

"България Днес" изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Евгени Георгиев!

Реклама
Реклама
Реклама