Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18964792 www.bgdnes.bg

Дунав може да залее Баба Вида

*Симулация на наводнение показва 

*Покачването на нивото на реката е плавно, няма опасност за Видин, успокояват от "Метео Балканс" 

Ако нивото на река Дунав опасно се повиши, може да има заливания във Видин.

Най-застрашени са плажът, средновековният замък Баба Вида и райони на север от областния град, показва симулация, изготвения от специализирания сайт "Метео Балканс".

Реклама

Очакваното покачване на нивото на река Дунав край Видин е причинено от значителните валежи в Германия, Полша, Унгария, Австрия и Чехия. Около 49,65 трилиона литра вода са паднали в Централна Европа по време на дъждовете. Ако приемем, че на площ от около 331 000 кв. км са паднали средно около 150 л/кв. м (като в някои райони, например в Австрия, валежите надминаха 300 л/кв.м), можем да изчислим количеството вода в кубични метри. Или е около 98,13 пъти повече от обема на язовир "Огоста" край Монтана, сочат проучванията на метеоролозите.

"През следващите дни очакваме и покачване на нивото на река Дунав, за наше щастие то ще е плавно. От симулацията виждаме, че реално наводнения във Видин не се очакват и са възможни заливания на север от града и в района на плажа във Видин. В тази симулация не се изчисляват подпочвените води! Като цяло бихме казали, че опасност за града няма. Най-рискови са района около крепостта Баба Вида и ферибота, но ако се реализират заливания, ще са малки", анализират симулацията от "Метео Балканс".

Най-голямото наводнение в историята на Видин се случва на 4 март 1942 г., когато бушува Втората световна война. Водите на река Дунав заливат града през нощта около 2,30 ч. с 2- до 5-метрова вълна. Мащабите на бедствието са огромни, пораженията - катастрофални. Загиват 13 души, а 19 000 са евакуирани, като по това време населението на града е 20 хиляди човека. Храмовите камбани започват да бият, събуждат спящите и това спасява града от много повече жертви.

Нивото на водата в българския участък на река Дунав продължава да се покачва. При град Силистра уредите са измерили 53 см повишение на водния стоеж. При Ново село ръстът е 32 см.

Четете още

Риск от наводнения! Интензивни дъждове в края на септември

Риск от наводнения! Интензивни дъждове в края на септември

Вижте кога ще има ТРЕТИ МОСТ над река Дунав

Вижте кога ще има ТРЕТИ МОСТ над река Дунав

Тв водещата Миглена Ангелова: Не ме е страх, че Дунав ще прелее

Тв водещата Миглена Ангелова: Не ме е страх, че Дунав ще прелее

Рекордьорът Цанко Цанков: Това беше най-трудното плуване в моя живот

Рекордьорът Цанко Цанков: Това беше най-трудното плуване в моя живот

Реклама
Реклама