Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18948477 www.bgdnes.bg

Най-известният домат расте до Орлов мост

Любопитни се снимат с поникналата на пъпа на София култура 

Много е вкусно, казва Бай Коста, който полива черито и се грижи за него 

Най-известният домат в София расте до Орлов мост, научи "България Днес"! Минувачи се удивляват на земеделската култура, която се появява близо до пъпа на столицата, на метри от улица "Цар Иван Асен Втори", а нейни снимки обикалят социалните мрежи.

Репортер на вестника тръгна по следите на домата, които лесно се разпознават в района. Напращелите му от плод клони пълзят почти до пътното платно, а по стеблата му са полегнали от тежки гроздове чери доматчета.

Реклама

"Расте от доста време - бавно, но сигурно", казва минувачка, запитана за появата на растението на необичайното място.

"Това е атракцията на нашата улица, всички го снимат", разкрива младо момиче, което разхожда кучето си в квартала. Любопитен факт е, че докато екипът ни е на място, четириногите подминават саморасляка. Нито домашните кучета на повод, нито бездомните котки проявяват интерес да се облекчат върху доматите.

"Има един дядо - грижи се за домата, връзва го и го бере", споделя негов съсед. Докато разговаряме с местните жители, на мястото се появява възрастен мъж с шапка и по чехли, който в ръцете си стиска торба с лекарства и талон за паркиране в зелена зона.

"Към май-юни го видях, че е поникнал. Започнах да го поливам. Вечерно време му сипвам по 3-4 литра вода и той избуя. Вързах си го и си бера. Тази вечер пак ще хапна. Много е вкусно, това е много хубав домат, малко чери. Не е пръскан, естествен е. Над 50 доматчета съм набрал на 3-4 пъти, а вижте още колко има", разказва бай Коста. Категоричен е, че доматът ще зрее, докато не падне слана.

Пенсионерът споделя, че няма село, където да си копае градинката. Сестра му има и гледа зеленчуци. На 6 годинки Коста е дошъл в София, иначе е от Великотърновско. "Навремето съм садил домати, краставички. Със жена ми садихме домати в големи саксии, но не станаха. Вдигнаха дълъг стълб, но не родиха", признава възрастният мъж.

Проверка показва, че на мястото на домата преди време е имало старо дърво клен, което е изгнило и от общината са го отрязали, за да не падне. От съображения за сигурност няма да посочим точното местоположение на известния домат.

"Като поузреят доматчетата, си откъснете", пожелава ни добрият дядо Коста.

Реклама
Реклама
Реклама