Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18946699 www.bgdnes.bg

Отказахме убежище на беларуски опозиционер, който е и гей

България е отказала да даде убежище на беларуски опозиционер, който е гей, твърди мъжката му половинка, с когото активистът има официално брак.

"Приятели, моля за вашето внимание. Съпругът ми, беларуски опозиционер, получи отказ за убежище в България. Това решение взе Върховният административен съд на България на 17 септември. На фона на влошаващото се положение на ЛГБТИК+ хората в България (приемането на закон за забрана на ЛГБТ „пропагандата") решението изглежда още по-тенденциозно, макар и много повече". Това написа Алекс Бачински в профила си във фейсбук.

Реклама

Той е работил дълги години като кореспондент на онлайн вестника Каспаров.Ру, който беше незаконно блокиран в Русия, а наскоро е получил статут на бежанец в България.

Съпругът му Андрей участвал в протести срещу Лукашенко в Беларус и в митинги в Русия, изразявал политическата си позиция и не е криел ориентацията си.

"Писах не само за Русия, престъпната война с Украйна, но и за Беларус, което умножава рисковете за съпруга ми. След началото на войната съпругът ми и аз бяхме принудени да напуснем Русия, където живяхме заедно 13 години", пише Бачински.

Неговият съпруг - Андрей в България не е спирал да изразява позицията си, участвал в антивоенни акции, като художник представял свои творби на LGBTIQ+ изложби, двамата били на прайда в София.

В Беларус от април 2024 г. демонстрациите на хомосексуални отношения и трансджендъризъм се приравняват на порнография и могат да се наказват с лишаване от свобода до 4 години. "И това е само малка част от рисковете, които носи съпругът ми", разказва още Алекс.

"Ние сме официално женени, сключихме го преди 10 години в Дания. Случаите ни обаче се разглеждаха отделно, от Агенцията за бежанците смятат, че не сме никой един за друг. Получих статут на бежанец в България, но съдът не счете, че това има отношение към случая на Андрей. И това е въпреки факта, че има обяснение от ЕСПЧ, че ако една държава не признава еднополовите бракове, в случай на въпрос за убежище, такива бракове трябва да се считат за еквивалентни на обикновените.

Ще продължим да се борим, защото това е въпрос на живот и смърт, особено сега, когато съпругът ми е изложен на риск от депортиране. Благодарим на нашия адвокат Деница Любенова чё е с нас и се бори за нас!", написа още Алекс Бачински.

Четете още

Бивше ченге се омаскари в "Островът на 100-те гривни"

Бивше ченге се омаскари в "Островът на 100-те гривни"

Галин го закъса със здравето

Галин го закъса със здравето

ЕКСКЛУЗИВНО! Единственият наследник на Стефан Данаилов - Владимир: Идва краят на света!

ЕКСКЛУЗИВНО! Единственият наследник на Стефан Данаилов - Владимир: Идва краят на света!

Скандали маскират възрастта на Евгени Минчев

Скандали маскират възрастта на Евгени Минчев

Реклама
Реклама
Реклама