Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18936185 www.bgdnes.bg

Отец Симеон Генов от Църногорския манастир на храмовия празник - 23 септември: Всеки ден става чудо при иконата на Света Богородица Всецарица (Пантанаса)

Жена се излекува от рак, друга измоли внучета, а дете спря с наркотиците

"Всеки ден при нас става чудо пред иконата на Света Богородица Всецарица (Пантанаса). Копието на репродукцията на Ватопедската чудотворна икона помага изключително много на хора с онкологични заболявания, както и на хора със зависимости. То е тук при нас от 2016 години и съм виждал какво ли не. Ето, преди ден-два дойде жена, която се излекува от рак, а друга измоли внучета. Жените идват през ден тук, а всички оставят кръстчета върху иконата в знак на благодарност."

Това каза отец Симеон Генов от Църногорския манастир, чийто храмов празник с голяма литургия се очаква да се случи на 23 септември.

Реклама

Чудотворната икона на Божията майка, наричана Всецарица, се намира на Света гора Атон в Гърция, а копието продължава да "върши чудеса" в манастира, който скоро ще посетят хиляди за празника. "Тази година литургията няма да е на 24 септември, а ще е ден по-рано - на 23-ти. Промяната се прави, тъй като 23 септември е понеделник и ще е официален почивен ден, поясни игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

"Не е вярно, че младите хора са далеч от Бог. Непрекъснато се срещам с такива. Но пътят на младежа минава през физическото, през усещането, а после се търси духовното. Младият човек иска да се насити на материалното и после към духовното", казва отец Симеон Генов. Той сподели за случай, в който съвсем скоро баща и син от Сливница дошли заради зависимост на 18-годишното момче. "Каза ми бащата, че е кривнал от правия път, и доста си поговорихме. Мисля, че момчето вече се е дръпнало от наркотиците", допълва Генов.

На отеца, който дълго време е живял в Германия и имал проспериращ бизнес, Господ го теглил да се върне у нас и да стане свещеник. "Доста неща съм завършил - и НАТФИЗ, диригент съм и пея в православен хор "Св. Роман Сладкопевец", учил съм и пеене, но баща ми беше свещеник и мен си ме тегли насам", сподели Симеон Генов.

Той е категорично против новото "модерно" децата от малки да избират пола си.

"Това е толкова наивно и противоречи на всички закони на природата. Тогава защо родителите не кажат на децата си: "Ами пресичай както искаш булеварда, свободен си да избираш" или защо му слагате памперси на бебето и малкото дете, нека си върши работата където пожелае по улицата! Или пък да му сложиш храна и да не му дадеш посуда - ами да си яде с пръсти, може така да пожелае да го прави. Това външно налагане на свободи на мен не ми харесва. Но пак казвам, че говоря от свое име", споделя отецът и дава пример как в детската градина на дъщеря му, която учила в Германия, имало момчета с рокли и лакирани нокти.

"Не смятам, че така трябва да се възпитават мъжете. Защо не изберат децата първо да се обърнат към религията, а след това да си избират какъв пол да бъдат? Не може ли да е обратното, но да ги има ценностите", пита Симеон Генов.

Талантливият отец е категоричен, че когато човек има нужда душата му да се нахрани с любов, е добре да слуша църковни песнопения. "Говорят за т.нар. "високи вибрации". Ето, има ги - душата става приповдигната, във възторг по време на Богослужения. Изчислено е, че ритъмът на песните в службите ни е като ритъма на сърцето. Тази пулсация прави хората хрисими, добри и ги пази от злото. Влизайте по-често в църквата, мили хора, не забравяйте душите си. За телата си е ясно, че няма как да ги игнорираме с техните нужди, но душата, нея да нахраним, за да сме здрави, добре и да живеем благословени", категоричен е отец Симеон Генов.

Реклама
Реклама
Реклама