Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18899688 www.bgdnes.bg

Алек Алексиев за пътешествието си в Украйна: На 10 км от мен сваляха руски бомби!

Макар и във военно положение, децата ходят на училище

"Сваляха бомби на 10 км от мене!" Това сподели актьорът и продуцент Алек Алексиев пред "България Днес" за пътешествието си в Украйна. "В момента, в който свърши сирената за бомбена атака, рецепционистът на хотела дойде в бомбоубежището. Питах го: "Какво става?!". Той си погледна телефона и смеейки се, ми каза: "Лягай, лягай, на 10 км сваляме бомбите в морето". Тези хора са несломими", обясни свидетелят на екстремната ситуация.

Случката е в Одеса, където Алексиев вижда живота на украинците във военно положение. За нашенеца аварията е повече от зашеметяваща, но за украинците е ежедневие.

Реклама

"Има комендантски час в 00:00. В 23:30 улиците са празни. В 1:22 имаше сирена за бомбардировка. Самото преживяване беше много емоционално", допълва актьорът.

Въпреки че жителите на Одеса живеят в този ужас вече над две години и половина, съпругът на актрисата Яна Титова забелязва, че те се опитват да имат съвсем нормален живот. Преди комендантския час хората се разхождат по улиците, седят по заведения, младежи се събират по пейки и свирят на китари.

"Един войник, който е бесарабски българин, Олександър Берон, отдели няколкото часа отпуска, за да се облече в цивилни дрехи и да ни заведе в ресторант. През цялото това време ни разказа за историите, които е видял на фронта", сподели актьорът, "той не е бил повикан, а е отишъл доброволно да се запише в армията. Каза ми, че няма как после да погледне себе си и всички тези хора, които нарича приятели и братя в армията; че трябва да се бори доброволно за свободата на страната си", споделя Алексиев.

Срещата с Олександър и филмовия продуцент се случва в Белгород - град, който е в близост до границата с Молдова и един от големите селища на Бесарабския регион в Украйна. Там голяма част от населението е от бесарабски българи.

Алексиев се озовава в Белгород покрай етнографски фестивал, където се излъчват и български филми. 

"Беше добър повод да се запозная с българското население в Украйна. Това е място, където нашият език и патриотизъм са съхранени и е много красиво да попаднеш сред тази общност на бесарабите", сподели впечатленията си Алексиев. 

Един от културните паметници в този град е училище на име "Георги С. Раковски" - едно от първите български училища в Бесарабска България. В момента сградата се използва като бомбоубежище, където е бил и актьорът: "Дори и да има постоянно сирени, бесарабските българи се опитват всякак да провеждат занятията си. В бомбоубежището на училището има чинове и дъска, за да може да учат българчетата и украинските деца. Не мога да си го представя. Хората виждат, че образованието е битката с невежеството и победата е да се превърне човекът в образован и начетен човек", завърши Алексиев съвсем тематично във връзка с вчерашния първи учебен ден.

Четете още

Алек Алексиев даде 100 лв за фотографии от войната в Украйна

Алек Алексиев даде 100 лв за фотографии от войната в Украйна

Яна Титова и Алек Алексиев празнуваха "малка сватба"

Яна Титова и Алек Алексиев празнуваха "малка сватба"

Актьорът Алек Алексиев: Патриотизъм не е да си веем байрака, а да се грижим за хората

Актьорът Алек Алексиев: Патриотизъм не е да си веем байрака, а да се грижим за хората

Зимна приказка за Яна Титова и Алек Алексиев

Зимна приказка за Яна Титова и Алек Алексиев

Реклама
Реклама
Реклама