Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18627341 www.bgdnes.bg

Железният Данчо Йовчев стяга войниците в армията

  • Гимнастикът играе тенис и кара ски
  • На 51 години легендата тренира всеки ден, храни се само вечер

Железният Йордан Йовчев тренира всеки ден на 51 години. Легендарният гимнастик поддържа уникално тяло и единствено побелелите коси могат да издадат възрастта му.

Реклама

Всеки ден легендата прекарва поне по половин час в залата и все още може да повтаря тренировките от състезателната си кариера. Йовчев е един от основните хора, които популяризират стрийт фитнеса, паркура и редовно участва в инициативи за популяризиране на спорта сред младите.

"Всеки ден тренирайте по малко, за да бъдете здрави. Редовната физическа активност гарантира за всеки човек изобилие от добри емоции, създаване на нови приятелства, по-добро здраве и външен вид, повече успехи", категоричен е Данчо.

Легендарният спортист стяга и войниците в българската армия. Йовчев е на цивилна служба в Центъра за елитен спорт към Съвместното командване на силите и има сериозни забележки към физическото състояние на голяма част от военнослужещите. Данчо дори ги кара да се "самонаказват" с извънредни тренировки.

"Позанемарена е физическата подготовка на кадровите войници. Те не трябва да забравят, че щом са приели да служат в Българската армия, следва да се самонаказват с тренировка поне от време на време", казва Йовчев.

Гимнастиката и фитнесът далеч не са единствените спортове, с които легендата поддържа перфектно изваяните си мускули. Данчо често играе тенис, през зимата е на ски, а през лятото се отдава на гребане и ветроходство. Той кара дори и мотор, като наскоро повози легендарната гимнастичка Мария Петрова. Има и къща, където собственоръчно коси и върши работата на двора. Олимпийският медалист от игрите в Атина има свой доказан тест за мъжка сила.

Реклама

"20 лицеви опори, 20 коремни преси и поне 10 кофички е долният праг на теста за мъжка сила", категоричен е Йовчев.

Гимнастикът никога не е спазвал строги диети и си позволява всякаква разнообразна храна. За него най-важното нещо е да не се прекалява, всичко друго може да се компенсира с малко тренировки. Данчо се храни само по веднъж на ден, почти винаги вечер.

"Истината е, че трябва да се яде разнообразна и качествена храна. Другото важно условие е да не се прекалява с яденето. Това е нещо, което всеки би могъл да си позволи - не струва скъпо и не изисква жертви", казва гимнастикът, който е твърд противник на алкохола.

Йовчев е щастлив и в личния си живот, въпреки че семейството му живее в САЩ. Той има съпруга Боряна и син Джордан, който е кръстен на него и вече е на 23 години. С жена му се запознават в пловдивско кафене в период, в който гимнастикът се лекува от контузия.

"Нямах много опции за движение и всеки ден си говорихме, пиехме кафе, намирахме общ език и много се харесахме - разказва Данчо. - Направи ми впечатление, че много си пасваме. И после като махнах гипса, почнахме да излизаме по заведения. Малко са хората, които могат да направя това, което тя направи за мен. Срещнах голямата любов и с Боряна никога не сме имали проблеми. Никога и не сме се карали. Това е човекът за мен, убедил съм се в това."

Гимнастикът често прекосява океана, за да бъде до близките си, които трайно са се установили в Америка.

Синът Джордан е голямата гордост на легендата. Той дълги години тренира тенис и покрай него Йовчев-старши също започва да играе. Данчо присъства на раждането на сина си и за разлика от повечето мъже запазва самообладание.

"Едни черва се вадиха, едни неща, но не ми стана лошо. Гушнах го, внимавах да не сбъркам, като рязах пъпната връв на бебето. Джордан днес е на 23 години. Той се занимаваше дълги години с тенис на корт, преподаваше и сега учи трета година в Хюстън и друга работа работи. Много съм горд с него."

Четете още

Данчо Йовчев: Децата днес са непостоянни в тренировките

Данчо Йовчев: Децата днес са непостоянни в тренировките

Йордан Йовчев стана шофьор на жената на Боби Михайлов

Йордан Йовчев стана шофьор на жената на Боби Михайлов

Данчо Йовчев още е приятел с гръка, отнел му олимпийската титла

Данчо Йовчев още е приятел с гръка, отнел му олимпийската титла

Шампионът Данчо Йовчев: Срещнах голямата любов, никога не сме се карали с жена ми

Шампионът Данчо Йовчев: Срещнах голямата любов, никога не сме се карали с жена ми

Реклама
Реклама
Реклама