Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18523013 www.bgdnes.bg

УНИКАЛНО! Майстор възкресява изсъхнали дървета

Даниел е самоук артист 

Гравира мистични образи и страшилища, които пазят Добрич от зли сили 

Самоук майстор извайва мистични образи върху изсъхнали дървета в Добрич. Даниел Бодичев рисува картини върху столове на различни места в града.

"Искам да оставя нещо след себе си. Смятам, че всяко дърво, макар и изсъхнало, носи живинка в себе си и може да възкръсне. Искам произведенията ми да разказват истории. Като ги видят, хората да забравят за сметките за ток, за битовизмите и да се замислят какво е посланието", споделя пред "България Днес" мъжът.

Реклама

Образованието му от университета по хранителни технологии в Пловдив привидно няма нищо общо с хобито му. Даниел е самоук артист, който развива таланта си от години.

"Никога не съм учил професионално дърворезбата. От малък обичам да си дялкам дръвчета и постепенно талантът ми нарасна. Вече почти 20 години го правя", признава Бодичев, който се надява един ден дъщеря му и внуците му да последват примера му, въпреки че сега са далече от това.

Най-често мъжът издялква с чук и длето различни чудовища от подземни светове. Вече има над 15 живи творби, които може да познаете по резбованите шамани и страшилища, които пазят местни и гости на града от зли сили. Артистът определя стила си като варваро-езичен или като пещерен модернизъм. Признава, че не всеки минувач харесва произведенията му, но той е доволен, че съхранява душата на дърветата. Отнема му около седмица, за да обели ствола, да издълбае образа, който си е наумил, и да лакира дървото. Последното му произведение стои гордо до драматичния театър "Йордан Йовков".

"Вярно е, че избягах малко от стила си. Все пак дървото се намира до театъра, важна институция за нашия град. Затова направих две маски", разказва самоукият дърворезбар.

Другото хоби на Даниел е каменоделството. На панорамния път между курортите Албена и Балчик има 12-метрово платно, на което самоукият майстор твори на воля всяка година.

Реклама
Реклама
Реклама