Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18314910 www.bgdnes.bg

Бившият национал Велизар Димитров: Испания е моят фаворит за Евро 2024

Очаквах повече от Франция и Англия

Кой е той

Велизар Димитров е бивш български национал по футбол и настоящ председател на управителния съвет на "Миньор" (Перник). Димитров има 31 мача с националната фланелка. Играе на различни постове в предни позиции - атакуващ халф, крило и нападател. На клубно ниво има най-много мачове с екипа на ЦСКА (София). Част е и от последния отбор на България, който играе на голям форум - Евро 2004. Специално за читателите на "България Днес" Велизар Димитров коментира европейското първенство в Германия, както и актуални футболни теми.

- Г-н Димитров, Евро 2024 ни предложи драматични мачове и изненади. Какви са вашите впечатления досега?

Реклама

- С четвъртфинала между Испания и Германия е ясно, че един от фаворитите ще изгърми. Рано или късно големите отбори трябва да се срещнат и само един ще спечели финала. Съжалявам, че Испания и Германия се срещат на този етап, защото този двубой можеше да е поне полуфинал. Двата отбора са в много добра форма и играят най-красив футбол. Малко съм разочарован от представянето на Англия и Франция. Много повече се очакваше от тях. Досега не показват оптимална форма.

- Кои отбори определяте като приятна изненада на Евро 2024?

- В началото на първенството очаквах Хърватия и Сърбия да поднесат приятни изненади, но и те разочароваха. Хърватите можеха и да продължат, но отпаднаха от безобразно слаба Италия. Допуснаха гол в последната секунда. Виждаме, че понякога във футбола трябва и късмет. Именно това спаси Англия срещу Словакия. Всичко може да се случи, докато съдията не даде последния сигнал. Приятно изненадаха Грузия и Австрия и Швейцария. Мачът на Швейцария с Англия ще бъде много интересен. Националният отбор на Турция има светло бъдеще. С толкова млади футболисти минаха без проблеми групата и показаха добра игра.

- Кой отбор ще подкрепяте до финала?

- Аз винаги съм подкрепял испанския национален отбор. Харесвам техния манталитет и стил на игра. Преди началото на европейското първенство Испания не беше сред моите фаворити за спечелване на трофея. Не мислех, че ще имат сили да стигнат до края. Но за момента Испания играе най-силно в сравнение с всички останали, които предварително бяха сочени за фаворити. Показват красив и зрелищен футбол, като вкарват и доста голове. Ще им стискам палци.

- За съжаление няма как да подкрепим България на такъв форум. Вие сте част от последния български отбор, който играе на Евро 2004...

- Изминаха 20 години, а това не е добре в никакъв случай. Реалността е такава, но пожелавам на всеки един футболист да участва на европейско първенство. Изживяването е неописуемо! Да представяш страната си сред най-добрите отбори на Стария континент е огромна чест и привилегия.

- Ще играем ли скоро на голям футболен форум?

Реклама

- Това зависи от новото ръководство на футболния съюз и от момчетата в националния отбор. Под ръководството на селекционера Илиан Илиев се забелязва подобрение. Дано на следващото голямо първенство играе и България.

- Вие имате сериозен опит като футболист в ЦСКА. Какво мислите за новите промени в клуба след ерата "Ганчеви"?

- Крайно време беше в клуба да се направят промени. Толкова години вече няма сериозни успехи, а това не подхожда за отбор като ЦСКА. Предстои да видим какво ще се случи. Важно е какви са амбициите на новото ръководството на клуба. За да бъде свален "Лудогорец" от върха, ще трябва да се прави нова селекция. И то с доста по-добри футболисти от тези, които до момента бяха привличани.

- "Червените" няма да играят в евротурнирите през следващия сезон. Това може ли да бъде и от полза за подготовката за Първа лига?

- Една по-дълга и солидна подготовка ще положи добра основа за целия следващ сезон. Дано в най-скоро време бъде построен новият стадион "Българска армия". Това ще е прекрасно не само за "червените" фенове, но и за всички любители на футбола в страната. Хубаво е в България да има такива стадиони, тъй като знаем в какво състояние са повечето.

- В момента сте председател на управителния съвет на "Миньор" (Перник). Клубът успя отново да се върне в професионалния футбол. Какви са предстоящите ви цели?

- Радвам се, че направихме всичко по най-бързия начин. Успяхме да запазим състава и по-опитните футболисти и с огромна преднина завършихме на първо място в класирането на Югозападна трета лига. Всичко, естествено, е благодарение на труда на момчетата и спортно-техническия щаб. Нашите фенове също са страхотни и допринасят много. Подкрепят отбора в добро и лошо. Поздравявам ги за търпението. Те сами оценяват какво е положението и състоянието на клуба. Целта ни е "Миньор" да се утвърди във Втора лига. Играчите трябва да натрупат самочувствие. Ако всичко върви нормално, догодина ще имаме и по-големи амбиции. Искаме да направим отбор, който да си тежи на мястото и да радва перничани с играта си. Направихме трансфери и сега ще наблегнем на контролите.

- Какъв е съветът ви към младите български футболисти?

- Трябва да играят с повече самочувствие. Без да се притесняват от по-класни противници. На нас това ни е проблемът през последните години - не сме достатъчно уверени, за да се надиграваме с по-големите отбори. Не виждам причина това да е така, защото на терена играем 11 срещу 11 човека. Трябват работа, дисциплина, тренировки. И концентрация върху футбола. Не се изисква нищо повече от това.

Реклама
Реклама
Реклама