Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18276313 www.bgdnes.bg

Хранят със замразени плодови торти животните в зоопарка

В адските жеги

Басейни за лъвове, мечки и хиени, кални локви за елените

Замразени торти с любимите плодове, ледени близалки, сладоледи, изкуствени езера. Така животните в зоологическите градини в София и Варна посрещат големите юнски жеги, показа проверка на "България Днес".

"Има изкуствени езера за къпане и охлаждане на много обитатели - мечка, вълци, леопард, тигър, рис и още много. Ледени близалки и замразени плодове също се дават. Всички останали имат върху себе си дебели сенки, които ги пазят. Наред с това благородният елен обича да се къпе в кална локва - веднъж служи за охлаждане, а втори път - след изсъхване на калта е добро средство за защита от различни паразити", сподели пред "България Днес" зооинженерът на зоопарка във Варна Георги Тодоров.

Реклама

Преди броени дни любимото на посетителите женско хануманско лангурче в столичната зоологическа градина отпразнува своя 1-ви рожден ден със специална здравословна торта, приготвена с много любов от неговите гледачи.

Ивичестите хиени са известни с това, че освен типичната за хиените храна обичат да си похапват дини и пъпеши. В Африка и Азия се случва да навлизат в бостаните на хората, за да си набавят любимите плодове. Ивичестите хиени в Софийския зоопарк също редовно получават порции от тях.

Подобни глезотии като във Варна и София обаче не могат да си позволят в два по-малки зоокъта у нас - Хасково и Пазарджик. Причината е статутът им.

"Разчитаме само на обилно количество вода и храна, нямаме статут на зоологическа градина и затова няма сладоледи и близалки. Работи се по проект за пълна реконструкция на зоокъта с европейско финансиране и когато се случат нещата, тогава ще има такива лакомства и разхлаждащи напитки за обитателите, както и вход за посетителите, какъвто сега няма", обясни пред "България Днес" управителят на зоокъта в хасковския парк "Кенана" Валентин Ахтаров.

Реклама

Оказва се, че най-прочутият обитател там лъвът Гришо е преместен в зоопарка в Пазарджик, а оттам са трансферирали към Хасково две мечета.

В зоопарка в самия Пазарджик животните там са облагодетелствани от дебелата сянка в парк "Острова" и в юнските горещини също го карат на обилна вода и повече зеленчуци, без да се налагат допълнителни лакомства като в София и Варна, съобщиха пред вестника от зоопарка.

Реклама
Реклама
Реклама