Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18183736 www.bgdnes.bg

Митрополит Наум: Новият патриарх да се погрижи за връщане на църковните имоти

Българският патриарх трябва да бъде обединителна фигура за всички - не само за вярващите, но и за целия ни народ. Качествата на новия патриарх не би следвало да се отнасят до качествата на предишните патриарси, защото еднакви хора няма. Това коментира пред журналисти Русенският митрополит Наум, който днес получи званието "Почетен гражданин на Русе", предаде БТА.

Негово Високопреосвещенство заяви, че "всеки човек си има своите качества и е полезен като личност и като постъпки там, където Бог го постави, стига да може да обхване работата, която трябва да бъде свършена и то да се свърши тази работа така, че да бъде от полза не само за Светата църква, но да бъде от полза за всеки един християнин".

Реклама

По думите му "много се нещата", които трябва да бъдат в полезрението на новия български патриарх. Сред тях е въвеждането на предмета "Религия" в българското училище, а също и уреждане на връщането на църковните имоти.

"За разлика от католическата църква, от протестантите и от еврейското вероизповедание, имотите на православната църква не са върнати в цялост. Тези имоти са дадени от хора вярващи, които са за издръжка на църквата. Да, църквата може да търпи в момента някакви негативи от това, че не извършва достатъчна социална дейност, но тя прави това, което има възможност да направи", каза Негово Високопреосвещенство.

По думите му в полезрението на новия български патриарх трябва да бъде и "всичко онова, което касае отношенията между църква и държава, всичко онова, което касае спасението на християните, всичко онова, което касае просветата на всички - не само на децата в училище, не само на нашите семинаристи в семинарията, но и просветата на всеки един".

Четете още

Митрополит Николай обяви, че няма да е патрирах

Митрополит Николай обяви, че няма да е патрирах

Въдворяват новия Сливенски митрополит Арсений в храма "Света Троица" в Крушаре

Въдворяват новия Сливенски митрополит Арсений в храма "Света Троица" в Крушаре

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама