Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18090072 www.bgdnes.bg

Олимпийска спринтьорка отглежда билки на село

Търси спокойствие на затънтено място 

Цветанка Илиева прави оцет от ягоди и сади картофи от Хонконг 

Доли ЛУКАНОВА

Наша легендарна спортистка избра да заживее на село и да отглежда билки. Една от най-изтъкнатите ни спринтьорки от 80-те години на миналия век Цветанка Костадинова Илиева е участник в три олимпиади и редица световни и европейски първенства по лека атлетика. С българската щафета на 4 по 100 метра със славния треньор Янко Братанов на олимпиадата в Сеул през 1988 г. Цветанка бяга на първи пост и момичетата ни стават пети с резултат от 43,02 сек. След като обикаля света и живее на различни места, днес изумителната спортистка е избрала спокойния начин на живот във великотърновското село Дъскот.

"Не обичам да се афиширам, просто си седя и си правя това, което ми харесва. Спортната ми кариера беше завидна и ми донесе много. Тренирах при великия атлет Янко Братанов. Аз съм неговата първа състезателка и съм много благодарна за всичко", споделя пред "България Днес" спринтьорката, която днес се представя като Тина Сантош заради партньора си Флавио Сантош.

Реклама

След приключване на спортната си кариера Цветанка заминава за Австралия, където е обявена за една от най-успешните емигранти в страната. И до днес е единствената българка с тази титла.

"В Австралия завърших второ висше. Бях в сферата на здравето, после в и хотелиерския бизнес. Занимавах се с благотворителна дейност, като работех с жени и деца и с болни от множествена склероза", споделя спортистката.

Когато решава да се върне в България, не иска да живее в родната София, а избира затънтено място, където да е близо до природата. В двора си Цветанка отглежда различни видове билки, плодове и зеленчуци. Сред най-впечатлящата й продукция са чайотът (мексиканска краставица) и картофите, които си донася чак от Хонконг.

"Правя и оцет от всичко. В момента приготвям от черница. Зависи от сезона, вече съм сложила ягодов оцет, оцет от череши, сега ще има и от вишни. Иначе имам още от манго и от портокали", смайва Тина.

61-годишната жена много обича да се занимава с деца и е приела като своя кауза заедно с партньора си да обучават местните на бойни изкуства.

Изкарва черен колан по жиу-жицу

Цветанка има и черен колан по бразилско жиу-жицу. Когато се запознава с мъжа си, решава да смени спорта, тъй като Флавио се занимава с бойни изкуства и запалва искрата в нея. Така спортната натура приема ново предизвикателство.

"Не искам да се състезавам. Много обичам деца и искам да ги обучавам. Ако може да спасим няколко, които да нямат зависимост от алкохол, дрога и всички тези неща, ще бъде чудесно", казва спринтьорката, чийто мъж е единственият с червен колан по жиу-жицу.

Реклама
Реклама
Реклама