Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17789335 www.bgdnes.bg

Боядисвайте яйцата с ориз и лак за нокти

*Евтини и ефектни техники 

*Добавяйте сол във водата, за да не се напукат при варенето 

Велика Събота е най-подходящият ден за боядисване на яйца и развихряне на фантазията и уменията на домакините в творчеството върху пилешките продукти.

Първото яйце на Великден винаги се боядисва червено. То е символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението.

Реклама

С първото яйце се намазват бузките на децата, като им се пожелава здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Второто се търкулва на нивата, за да е богата реколтата, и третото остава за празничната погача. За здраве се намазват и челата на всяко животно.

Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.

Пак според старите обичаи белите яйца предварително се измиват във вода, размита с пепел, и се варят в зелев сок. Червената боя се хвърля на чисто място в градината под някое растение - трендафил или роза, за да прогони злите духове. Червеното яйце се слага както в чеиза на момите, така и в този на младата булка, което ще помогне да зачене по-бързо и да роди здраво дете.

За да не се пукат яйцата при варенето, е важно да спазите няколко стъпки - да оставите яйцата няколко часа на стайна температура, както и да добавите малко сол във водата.

Природата ни дава всичко, с което можем да боядисаме яйцата. Поляните са отрупани с дребни цветчета, стръкчета, напъпили са клончета. Всички тях можем да използваме, за да направим чудно красиви черупчести творби.

Необходими са люспи от червен лук, като за една кора са достатъчни обелките от пет глави, ако не се завиват яйцата поотделно.

Реклама

Трябват също листа и цветчета - по това време на поляните може да откриете теменужки, маргаритки, иглики, лютичета, незабравки, дива коприва, гълъбови очички, кукувиче грозде, и др. А също и листенца от всякакви храсти и дървета.

Разбира се, запасете се с вода, яйца, чорапогащник, ластик или връзка, ножица.

Отделете цветчетата от стеблата им. Поставете ги внимателно с лицевата част към черупката на яйцето.

Има и втори вариант. "Облечете" яйцето в люспи от лук. Колкото повече сложите, толкова по-наситен ще бъде цветът.

Отрежете част от чорапогащника и сложете яйцето в нея, така че да го стегне и люспите да не мърдат. Двата края прихванете с ластик или вържете на възел. Сложете яйцата да се варят.

При друг вариант яйцето с поставено цветче или листо може да притиснете в парче от чорапогащника. Пуснете лучените люспи във водата. Сложете яйцата и варете.

След като се сварят, оставете яйцата да изсъхнат добре върху кърпа. Чак след това свалете чорапогащника. Яйцата стават в огнени цветове с красиви флорални отпечатъци.

За да боядисате красиви яйца, може да използвате и други техники - със сода и оцет, с пяна за бръснене за получаване на ефект ебру, със салфетка и белтък - декупаж, с ориз, с обдухване (капнете 2 капки от различен цвят върху яйцето. Издухвайте с устни течността, така че капката да оцвети линийка по повърхността на черупката. Обдухвайте, докато не се разстеле цялата капчица. Всяка от тях поема в различна посока, кръстосват се, смесват се цветовете и се получава много приятен ефект.

Все по-популярен става методът за боядисване на яйца с ориз. Той е лесен и достъпен за всеки домакин. Нужни са яйца, ориз, вода, кромид лук, марля или чорапогащник, конец.

В тенджера сложете обелките на няколко глави кромид лук, налейте вода и варете на слаб огън около 15-20 минути, докато водата се оцвети. Вземете сурово яйце и го намокрете, след това го сложете в купичка с ориз - по повърхността му ще полепнат зрънца от ориза. Увийте в марля или чорапогащник и завържете.

Повторете процедурата с яйцата, които искате да боядисате с тази техника. Сложете ги в тенджерата с лука и водата. Варете 10 минути, след което махнете тенджерата от котлона и оставете всичко така да престои и да се охлади за 20 минути.

Извадете яйцата върху салфетка или кухненска хартия и ги развийте.

Готови са да ги полирате с памук и олио и да заблестят като част от празничната ви украса за Великден.

Боядисването на яйца с пяна за бръснене е друга интересна и харесвана техника за шарене на яйцата. Но тя не е сред най-безопасните неща, с които да боядисвате нещо, което след това ще консумирате. Затова вече си има алтернатива - сметаната на спрей, с която може да постигнете дори и по-готин ефект.

Нужни са сварени яйца, оцет, хранителни боички, сметана на спрей, голям плосък съд и прозрачно фолио за готвене

Накиснете сварените яйца за 2 минути в оцет. За да хванат по-добре боичките, е добре предварително да ги смесите с оцет. На всеки цвят боя в 1 супена лъжица добавете 1-2 капки оцет. В широк съд разпределете сметаната с помощта на спрея, а върху нея започнете да капвате от хранителните боички. Разнесете боята, така че да се получат забавни и цветни форми.

Започнете да слагате едно по едно яйца върху повърхността на сметаната. Оваляйте ги, докато се оцветят до желания цвят, след това ги отместете върху хартия или кората от яйцата.

Оставете ги така за 10 минути и забършете с кухненска хартия всяко.

Желатин за блясък

Може да опитате да докарате ефекта на гланцирана желатинова черупка. Единият начин е да потопите свареното и изстинало яйце в разтворения на водна баня желатин. След като изсъхне, с четка и по-гъсти бои може да развихрите фантазията си. Боята ще се разлее по желатиновото покритие, което ще превърне празника в експресионистична изложба.

Другият вариант да ползвате желатина е, за да придадете гланц на вече нашарените яйца. Яйцата се потапят в желатина, след като са боядисани и добре изсъхнали. Престояват в желатина не повече от 2-3 мин, след което внимателно се вадят и оставят да изсъхнат.

Смирение на Разпети Петък

Разпети Петък е най-строгият ден от Великия пост по отношение на забрани и смятан за най-тъжния ден от годината. Това се дължи на факта, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста.

Разпети Петък има и народни традиции: например много вярващи носят вкъщи 12 свещи от службата и не ги оставят да изгаснат до края на деня. Смята се, че ако всичко се получи, щастието и просперитетът ще дойдат в къщата.

На този ден не е прието да се правят шумни пиршества, особено с алкохол, както и не се разрешават забавленията по какъвто и да било начин. Има дори знамение, според което човек, който празнува на Разпети Петък, ще страда през останалата част от годината.

На Разпети Петък не можете да вършите домакинска работа: почистване на къщата, работа в градината, миене на вещи и пране на дрехи.

Четете още

Производителката Габриела Петрова: Една кора яйца за Великден стига

Производителката Габриела Петрова: Една кора яйца за Великден стига

Боядисаха най-голямото яйце, вижте къде е
Боядисаха най-голямото яйце, вижте къде е

Боядисаха най-голямото яйце, вижте къде е

Реклама
Реклама
Реклама