Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17774781 www.bgdnes.bg

Април - месецът на мафиотските убийства

Васил Илиев открива сезона на пролетните разстрели

Освен Императора в този период показно разстрелват Деян Добрев, Жоро Италианеца, Георги Стоев, Даскала и още ключови престъпни фигури

Месец април е изключително тежък за ъндърграунд средите и по-точно за висаджиите, които губят техния главатар. През април 1995 г. е ликвидиран босът на мафията Васил Илиев-Императора. Бившият висаджия Георги Стоев, който пише книга, в която разкри тайните на подземните босове, също е показно разстрелян в този месец. Убити са и други ключови фигури като Даскала, Италианеца, Карбида и Джондера.

Реклама

Васил Андреев Илиев, известен и като Императора, е основател и президент на застрахователната империя ВИС. Той е по-голям брат на Георги Илиев, видна фигура в организираната престъпност в България, който оглавява впоследствие ВИС 2.

Императора е считан за най-могъщия гангстер на Балканите за своето време, но животът му приключва в 21,15 часа вечерта на 25 април 1995 г. в разнебитената, тясна и мрачна улица "Никола Каменов" в софийския квартал "Гоце Делчев". Там босът на борческата застрахователна компания ВИС е издебнат от наемни убийци, докато отива към ресторанта си "Мираж".

Стрелците са поне двама. Наемниците откриват стрелба със заглушител от 2-3 метра, възползвайки се от разбития път, заради който Васил Илиев се движи с около 20 км/ч. Зад престъпния бос карат трима от бодигардовете му, возещи се в червен "Сеат Толедо". Охранителите не успяват да видят нищо и дори не отвръщат на огъня, макар да са тежко въоръжени. Те само констатират смъртта на боса си. При полицейския оглед на местопрестъплението става ясно, че срещу Васил Илиев са изстреляни 17 куршума, като 3 от тях го уцелват. Два от куршумите са в главата му, трети пронизва рамото му и спира в гръбначния стълб.

Месец април 1995 година е белязан и от няколко други поръчкови покушения.

Валентин Митов-Карбида, Илия Върбанов-Даскала и Димитър Къшев-Джондера са лидкирирани 3 дни преди убийството на Императора. Тройното убийство се случва на 22 април 1995 г. край село Габъре, Врачанско.

В трагичния за кримигероите ден, на пътя край село Габаре, белослатинските рекетьори са избити с автомат "Калашников". Свидетели сочат като стрелец 26-годишния Людмил Бойчинов и делото срещу него започва, но в крайна сметка всичко пропада поради липсата на доказателства.

Седмици преди кримитриото да бъде избито, ликвидират Георги Калапатиров, по-известен като Италианеца. Той е бивш борец, председател на българския футболен отбор "Локомотив Пловдив" и вицепрезидент на "Клуб 777". На 6 април 1995 г. край Гребната база в Пловдив Италианеца е застрелян с един куршум в сърцето. Към срещата на Гребната база Жоро тръгва посред нощ с куфарче, пълно с пари. По-късно познатите му твърдят, че той е имал среща с полицай, на когото да даде огромен рушвет, за да бъде снет от издирване и да бъде прекратено разследването срещу него. Дали е така, никой никога не разбира.

Реклама

Италианеца е застрелян от упор с един куршум в сърцето в 2.30 ч. през нощта, когато е била мистериозната му среща, свидетели няма. След един час негови приятели отиват да го приберат и откриват трупа му. Пристигналите на място криминалисти са потресени - на ризата на жертвата няма дупка от куршум. Едва ли килърът я е дръпнал, преди да стреля, твърдят разследващи.

Появява се версията, че Калапатиров е застрелян на друго място и е преоблечен, преди да бъде занесено тялото му на Гребната база в града под тепетата. Криминалистите разпитват всички от неговия кръг, както и криминалния контингент в Пловдив, но от убиеца няма и следа. Разследването "умира" в ранна фаза.

Година преди всички тези покушения е убит кредитният милионер Деян Добрев.

Ченгета откриват бизнесмена пребит до смърт на 24 април 1994 г. в гората край село Бероново, община Сунгурларе. Добрев е закопчан с белезници и жестоко пребит, но все още дишащ. Милионерът има счупен гръден кош, ребра и много други травми по цялото тяло, което довежда до задушаване. Мъжът умира на път за болницата. Три десетилетия по-късно не е ясно кой е отговорен за смъртта му, а свидетелите изчезват по един или друг начин.

С бруталното убийство са свързани ямболските борци Тодор Боев-Картофа и Стойко Шаламанов-Богата, които са ликвидирани на 28 август 1994 година. Това дело също не стига далеч и е прекратено.

Месец април 2008 година също е белязан от няколко поръчкови убийства.

Георги Стоев - бивш борец, свързан с ВИС и СИК, написал девет книги за босове на мафията в България, много от които той претендира да е познавал лично, е застрелян в София на 7 април 2008 г.

Стоев е част от силовите бригади на Поли Пантев. Висаждията става и близък на Георги Пехливанов, който след смъртта на Поли Пантев става негов наследник. В книгата "СИК" Георги Стоев признава, че сам или в съучастие е извършвал криминални деяния, някои от които брутални, но не е подведен под отговорност. Според мутрата, станал писател, в годините след убийството на Поли Пантев се извършват много убийства, които го карат да се опита да се измъкне от заобикалящата го среда.

Стоев е готов да свидетелства срещу един от основателите на СИК - Младен Михалев-Маджо, но разследването е спряно. Малко преди да бъде убит, Стоев заявява пред своя адвокат "нещо ще се случи", а малко по-късно е смъртоносно ранен пред хотел "Плиска" в София, с три куршума в главата. Стоев умира около 19:20 след операция в "Пирогов". Заподозрян за убийството е негов съученик и съратник в СИК Марио Васев. С повдигнатото обвинение обаче единствените доказателства са местонахождението на GSM апарат в една и съща клетка и скоро делото е прекратено.

През април 2008 година е ликвидиран и бизнесменът Борислав Георгиев 

 Килърите

Бизнесменът Борислав Георгиев е ликвидиран от "Килърите". Директорът на "Атоменергоремонт", една от най-големите български енергийни компании, е показно ликвидиран с 2 куршума в главата в началото на месец април 2008 година.

Малко по-късно е погната бандата "Килърите", по-точно Петър Стоянов - Сумиста и Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов - Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. В крайна сметка Сумиста, Кеца и Вълев осъмват с доживотни присъди без право на замяна за убийствата на бизнесмена Георгиев и за още две. Това на адвокат Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постановява доживотна присъда.

Четете още

Гората на смъртта крие масови гробове

Гората на смъртта крие масови гробове

Убийците на Къро се измъкват

Убийците на Къро се измъкват

Реклама
Реклама
Реклама