Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17766403 www.bgdnes.bg

РЕКОРД! 200 души извиват олимпийско хоро в родопско градче

В чест на Екатерина Дафовска

Деца и възрастни хора се хващат за ръце за мащабен фолклорен танц 

Около 200 души ще извият олимпийско хоро в центъра на Чепеларе.

Деца от местните танцови ансамбли и възрастни хора ще се хванат за ръце на 11 май тази година, за да изпълнят тежкото родопско "сворнато хоро". Мащабният проект е част от програмата на майските празници, които се провеждат в Чепеларе.

"110 деца и 70-80 възрастни ще се включат в хорото. Всичко е предварително изрепетирано, като участниците ще се наредят на олимпийските кръгове на площад "Олимпийски" в центъра на града. Погледнато от птичи поглед, ще е много красиво. В хорото участват само местни хора, за да могат да бъдат подготвени и да танцуват само в кръговете. През годините сме опитвали и с участието на гости, но композицията се размива и не се получава добре", разказа пред "България Днес" хореографът Валентина Бозова, която е идеолог и организатор на събитието.

Реклама

Целта е да се отдаде нужното внимание на олимпийските игри и единствената българка, която е ставала зимна олимпийска шампионка - родената в Чепеларе Екатерина Дафовска. Биатлонистката спечели златен медал на олимпиадата в Нагано през 1998 г. Бозова посочи, че в минали издания на празника спортистката е присъствала на откриващи церемонии, а за тази година още няма яснота дали ще участва в голямото хоро.

"Веселие в Чепеларе - празник на хората" се провежда в родопското градче за 13-а поредна година, като следващия месец ще се включат 350 участници от цялата страна. Освен от Чепеларе танцьори ще има от Стара Загора, Пловдив, Крумовград, Рудозем, Смолян, Разлог и други насилени места. Веселието ще започне с дефиле на танцьорите от двора на Общински детски комплекс, ще продължи по главната улица на града "Васил Дечев" и ще завърши на площад "Олимпийски".

"Хората очакват с огромно нетърпение този празник, тъй като вече свикнаха да го има в културната програма на града. Ще й е интересно да се види на едно място ансамбли от различни фолклорни области", добави Бозова.

Четете още

Катя Дафовска не приема бежанци в хотела си

Катя Дафовска не приема бежанци в хотела си

Дафовска напуска биатлона

Дафовска напуска биатлона

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама