Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17104681 www.bgdnes.bg

Калин Сърменов: Таня Лолова ни завеща да обичаме яростно!

90-годишнината на обичната актриса отбеляза театърът на смеха

"Таня Лолова ни завеща да обичаме яростно. Да се усмихнем, да се прегърнем в нейна чест. Бил съм с нея на една сцена и с Калоянчев, голяма чест. Невероятни бяха и двамата." Това казва актьорът и шеф на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов. Преди ден трупата отпразнува 90-годишнината на голямата актриса Татяна Лолова.

Още в самото начало на спектакъла Сърменов благодари на Георги Тошев, с когото са подготвили представлението, както и на БНТ, и на БНР, за да може публиката да се чувства "по-интимно". Директорът разказа как Лолова отишла в Театър "София" в някакъв момент, защото "почувствала, че е голяма драматична актриса и играе драматично". "Но тя изигра една роля и пак се върна при нас", засмя се Сърменов и допълни: "С това представление искаме да погледнем какво се е случвало на сцената и зад кулисите и да пресъздадем свят, който трудно се пресъздава", обясни директорът на Сатирата.

Реклама

Малко след това се прожектираха откъси от интервюта на голямата актриса, както и нейни песни. След тях откъси от нейни диалози и монолози на Шекспир, Чехов, Маяковски, Дюренмат, изпълнени от актьори от сегашния състав на Сатирата. От страна на семейството на събитието присъстваха внуците на Таня Лолова - Сава и Матео.

"Не е забравена! Често си говорим за нея, сякаш е тук, сред нас. Ще запалим свещ и ще се почерпим семейството. Баба Таня не искаше да страдаме за нея. Искаше да си спомняме само хубавите неща. И ние го правим през годините. Тя е нашият урок в този живот - урок по щастие и любов", казва внукът Матео, който завърши Френската гимназия.

Двете момчета през 2022 г. взеха приза "Икар", даден на баба им за принос в изкуството.

В края представлението завърши с думите на Таня към публиката: "Ако много отдалече видя някой намръщен, си викам: "А, не. Не съм добре с очите". Като малко момиче една жена попита майка ми защо непрекъснато се смея. Мама се замисли, погледна ме и отговори: "Защото е родена да се усмихва". Запомних тези думи. Въоръжих се с усмивка. С нея преминавам през трудните и щастливите моменти. За мен усмивката е безценен приятел. Затова усмихвайте се, хора", посъветва от екрана голямата актриса Таня Лолова.

Поклон!

Четете още

Внуците на Лолова говорят за нея, сякаш е жива

Внуците на Лолова говорят за нея, сякаш е жива

Откриха градинка на рождения ден на Таня Лолова

Откриха градинка на рождения ден на Таня Лолова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама