Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15390876 www.bgdnes.bg

Първият снежен човек се стопява днес

Натрупа само 1 см на Мусала 

До 33 градуса след 15 септември, внимавайте за вълни на Черно и Бяло море 

Първият снежен човек за това лято ще се стопи днес!

Изненадващо бяла пелерина засипа Мусала в неделя и понеделник, а метеорологът от станцията на най-високия ни връх публикува снимка със снежен човек.

"Захлаждането от последните дни доведе до температури от 3-5 градуса на над 2500 метра надморска височина в планините. На Мусала дори паднаха до 2 градуса. Захлаждането ще продължи и във вторник, но няма да има натрупване на снежна покривка и ще остане максимум 1 сантиметра. Ще се стопи още днес, като любителите на високопланинските пътеки бързо ще забравят за нея", заяви пред "България Днес" Петър Янков, управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ, който от есента подготвя стартирането на първия роден метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ.

Реклама

Снеговалежът от последните дни е третият през лятото на тази година.

В ниските части на страната валежите от дъжд ще продължат и днес - сутринта в източните райони, а следобед и в южните, като до вечерта постепенно ще спрат. Следващата седмица ще има повече облаци и мъгли по родното Черноморие. Астрономическата есен настъпва на 23 септември, но ще се размине с 2-3 дни с метеорологичната. Причината е, че между 15 и 20 септември идва сериозно затопляне и температурите в страната ще бъдат между 29 и 33 градуса. Ще захладнее осезаемо едва след 25 септември и чак тогава ще усетим идващата есен.

Тази седмица морето ще бъде подходящо за плаж откъм температури, но трябва да се внимава с бурното вълнение. "От петък до неделя ще бъде най-бурно! Затова нека туристите да слушат указанията на спасителите, а родителите да наглеждат постоянно децата си. За този сезон има 29 удавени, така че ситуацията не бива да бъде подценявана. Обръщам внимание, че бурни вълни ще има не само в Черно море, но и в Бяло море - там вълнението ще бъде от умерено до бурно. Така че пътуващите към Гърция също да внимават", добави Янков.

Четете още

Посрещат Нова година на връх Мусала

Посрещат Нова година на връх Мусала

Планинският бегач Калоян Пейчев:  300 дни в годината живея в Балкана

Планинският бегач Калоян Пейчев: 300 дни в годината живея в Балкана

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама