Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15191091 www.bgdnes.bg

Отново идват 40 градуса! Метеорологът Петър Янков с гореща прогноза!

Не изпращаме лятото, и септември ще е топъл 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ, а от есента подготвя стартирането на първия роден метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

"България Днес" разговаря с него за променливото време през последните дни, високите вълни по морето и дали лятото ще остане още дълго време.

Реклама

- Г-н Янков, времето през последните дни е изключително динамично, като преживяваме хладни сутрини и топли следобеди. Странно или нормално е "поведението" му?

- Нормално е, все пак сме във втората половина на август и лятото. И температури от порядъка на 15-19 градуса в Западна България и около 13 градуса в Добруджа са нещо нормално за този период в годината. Добрата новина е, че топлото време няма да свърши. През следващите дни ще има повече слънце, а на 22 август може да очакваме разхладителни валежи в западните райони. Иначе температурите ще се движат в интервала между 33 и 39 градуса, в югозападните райони може да стигнат дори до 40 градуса. Най-топлите дни ще бъдат 24 и 25 август, по Черноморието температурите ще достигнат 31-32 градуса.

- Тази седмица морето у нас беше много бурно и стана невъзможно летовници да влизат във водата. Там ще има ли укротяване на обстановката?

- Вълнението от днес чувствително ще се понижава и в събота и неделя вече ще бъде спокойно. Температурата на морската вода ще се движи в рамките на 24-25 градуса, но от неделя след чувствителното понижение на височината на водата ще излезе мъртво вълнение. То е по-опасно от бурното море, тъй като бурното го виждаш. Вълните с голяма височина осезателно ограничават влизането във водата. Докато при мъртвото вълнение морската вода е спокойна и засмуква хората към дъното. Външно изглежда, че вълнението е слабо. Затова е по-коварно мъртвото вълнение и трябва да се внимава с него.

- Да се върнем към летните температури. Какво ни очаква след пиковите жеги на 24 и 25 август?

- От 26-и започва едно постепенно захлаждане - ще дойдат валежи, които ще преминат със студен атмосферен фронт. Заради вятъра ще усетим чувствително понижение на температурите. Температурите ще паднат до 28 градуса и ще има превалявания в крайните североизточни райони. Но и тази хладна вълна бързо ще премине.

Реклама

- Краят на август се вижда и какво да очакваме от настъпващият лека-полека септември?

- Очакванията са септември да бъде топъл и сух. Лятото завършва на 21 септември, така че да не бързаме да го изпращаме. Дългосрочните прогнози сочат, че е рано да изпращаме най-топлия сезон на годината. Да се приготвим за слънчев септември, особено през първата половина на месеца. И почивките по родното Черноморие ще продължават да бъдат приятни.

- Да се върнем отново към големите вълни по морето. Каква е причината за това явление?

- Ако ви прави впечатление, вълните по Северното Черноморие са по-слаби. Там са до 2 метра, докато на юг от Слънчев бряг и Поморие вълнение е доста по-силно и бурно. Височината при бурното вълнение е между 3 и 4 метра. Сега наблюдаваме ветрови вълни, но с отслабването на североизточния вятър отслабва и вълнението. Вятърът е с пулсове от 10-15 метра в секунда, което се равнява на средна скорост от 30-40 км/ч. Вчера височината на вълната падна до 3 метра и днес ще намалее до 2-2,5 метра, като постепенно ще стане до метър и половина. Тогава вече може да бъде определено като слабо вълнение. Облачността е повече, след като влажната въздушна маса достига до земната повърхност по крайбрежието Така се образуват облаци и се стига до превалявания. Но всички тези явления започват постепенно да отслабват. Подобно е положението и по Беломорието в Гърция, където също излезе вятър. За цялата конфигурация в синоптично отношение виновник е висок циклон, разположен на над 3000 метра височина. Тези силни вълни и този вятър.

- Не всички са на море. С каква прогноза ще зарадвате тези, които искат да почиват в планината?

- По планините този вятър също ще утихва и времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм. Температурите на височина над 2500 метра ще бъдат между 17 и 20 градуса. В планинските курорти ще бъде между 23 и 29 градуса. Съветът ми към тези, които отиват на разходка в Пирин, да внимават, защото маркировките не са подновени. На Кончето са махнали обезопасителното въже.

Четете още

Идват градушки и мъртви вълнения!

Идват градушки и мъртви вълнения!

Синоптикът Петър Янков:  Цербер си отива, Хадес ще ни подмине

Синоптикът Петър Янков: Цербер си отива, Хадес ще ни подмине

Реклама
Реклама
Реклама