Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15168882 www.bgdnes.bg

Разчленяването в София е заради 2 бона

Приятел помага на Вълчинов да скрие трупа

Останките са разпръснати из целия град и в планината Витоша

Бруталното убийство и разчленяване на мъжа в София е станало заради... 2 хилядарки. Това разбират разследващите от показанията на помагача на заподозрения за извършител - 32-годишния Веско Вълчинов, който закарал останките от трупа на приятеля си до Витоша. Тези подробности станаха ясно на извънреден брифинг на прокуратурата и СДВР вчера в Съдебната палата.

Всичко започва на 10 август, когато братовчед на жертвата отива в 4-то РУ в София, за да сигнализира, че не може да се свърже с близкия си от 8 август и е притеснен. СДВР започва да издирва жертвата, като първоначалните подозрения са, че е отвлечен или е избягал. При проверка установяват, че телефоните на жертвата са изключени от вечерта на 8 август. На 11 август един от смартфоните на убития е открит до автокъща в столицата. Тогава разследващите разбират, че 41-годишният мъж не е избягал доброволно. Органите на реда започват да разглеждат камери в района на автокъщата, където е намерен телефонът на жертвата. От записи ченгетата установяват, че изчезналият заедно с Вълчинов влизат в сграда на ъгъла на ул. "Раковски" и бул. "Васил Левски". След известно време Вълчинов излиза сам от сградата. Разследващите го проверяват, оказва се, че е близък на жертвата, бивш барман и собственик на дадения имот в центъра.

Реклама

Така цялото внимание на униформените се насочва към Вълчинов и апартамента му. Ченгетата забелязват, че мъжът се връща няколко пъти в апартамента си, стои за кратко и после отново излиза и отива на странни и съмнителни места. При едно от излизанията си Вълчинов се среща с друг мъж, който за пръв път попада в полезрението на разследващите. Мистериозният мъж - Константин Суботинов, по-късно се разбира, че е укрил останките на трупа. Тогава започват арестите. Приятелят на Вълчинов си признава всичко и разкрива къде са другите части от тялото. Те са пръснати на множество места в столицата, както и в планината Витоша.

На брифинга от полицията разкриха още, че след като Вълчинов убива и нарязва жертвата си, се обажда за помощ на авера си. Разбират се да заличат следите, като изчистят местопрестъплението и изнесат останките от трупа. В момента обвиненията срещу помагача Суботинов са за лично укривателство и го грозят до 5 години решетки.

Днес предстои заседание за мярката му за неотклонение, а Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за убийство към Вълчанов. Деянието е извършено с особена жестокост и по изключително мъчителен за жертвата начин. Вълчинов го грозят от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживот зад решетките без право на замяна.

Към момента основната версия за мотива е пари. Разследващите смятат, че 41-годишният мъж е бил убит с финансов мотив - Вълчинов и жертвата имали план за общ бизнес, който се провалил. Както и че обвиняемият е дължал две хилядарки на жертвата си. Към момента има данни, че убитият мъж е ликвидиран чрез удар с предмет, който наподобява гира. Ударен е един път брутално в тила, след което е нарязан в банята. Иззети са и други доказателства, предмети, с които се смята, че е нарязано тялото на 41-годишната жертва.

Стана ясно и че заподозреният за убийството Вълчинов има досие, но то е заличено, защото е реабилитиран. Знае се само, че през 2009 г. е осъден за повреждане и унищожаване на имущество, а през 2013 г. е осъден за нанасяне на телесна повреда. Повече информация за побоя не може да бъде открита, тъй като архивите от делата и от присъдата не съществуват вече.

Припомняме, че останките на 41-годишния мъж бяха открити в шахта и в тръбите на канализацията в сграда на ъгъла на ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски" в София преди дни. Към момента е задържан бившият барман Веско Вълчинов, за когото има данни, че е агресивен наркоман, както и помагачът му. И двамата са в ареста, а прокуратурата предстои да поиска постоянни решетки и за двамата. Укривателят ще бъде съден от Софийския районен съд, а Вълчинов от градските магистрати в столицата.

Реклама

Експерт: Случаят е като по учебник

"Случаят е като по учебник - става въпрос за убийство с личен мотив, извършено по особено жесток начин, съвсем съзнателно прикрити следи", каза пред Би Ти Ви криминалистът Иван Савов по повод жестокото убийство на мъж, чиито останки бяха открити в шахта в София.

"Заради начина на извършване на престъплението мотивът е личен. В подобни случаи първо се търси идентифициране на тялото и оттам се тръгва в някаква посока", добавя Савов.

Криминалистът призовава да не се прибързва с изводите, защото тепърва предстои да се разбират подробности.

Реклама
Реклама
Реклама