Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14936027 www.bgdnes.bg

Морски капитан пази стотици народни носии

Молците му докарват ужас

Една от традиционните одежди струва колкото малко жилище в провинцията

Бивш морски капитан е притежател на една от най-големите колекции на народни носии в България.

Огнян Иванов от Варна, който по професия е капитан на кораб и години наред е кръстосвал надлъж и на шир морските и океански ширини, се е посветил на хобито си да събира автентични костюми от всички краища на България и землищата на родината ни зад граница.

Реклама

"Когато слязох от кораба, със съпругата ми започнахме да ходим на походи в планината. Всяка вечер по поляните или край огъня се извиваха кръшни хора, а на мен сърцето ми играеше до полуда", с усмивка споделя Огнян, който преди години е бил върл любител на хеви метъла, но постепенно залюбва народната музика.

През 2014 г. Иванов и съпругата му Мира се записват на курсове за народни танци, после започнват да посещават и съборите в Жеравна. С огромно вълнение и радост се сдобиват със собствени национални костюми, след което започват да събират колекция от автентични нациоани облекла.

"Обикновено завършен сет от народна носия има само в музеите, затова събираме част по част пълното облекло. Имаше момент, в който жена ми мрънкаше, защото отделях повече пари за носиите, отколкото за нея", шегува се колекционерът. По думите му за едно от много редките национални женски облекла, което е носия от Софийско, капитанът е платил сума, с която е можел да си купи малко жилище в провинцията.

Огнян Иванов не може да каже колко точно са експонатите в сбирката му, но признава, че окомлектоването на цял костюм е трудно нещо.

"Никой не може да си представи ужаса, който изпитвам от всеки молец в дома си, защото летящите твари са най-големият враг на старите естествени тъкани", разказва Иванов, който признава, че няма етнографско образование, но общува с колекционери от цялата страна, за да събира информация.

Четете още

Ето я неподправената красота на фолклора

Ето я неподправената красота на фолклора

Международният фолклорен фестивал "Синия Дунав" с рекорден брой участници тази година

Международният фолклорен фестивал "Синия Дунав" с рекорден брой участници тази година

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама