Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12354816 www.bgdnes.bg

Ето я неподправената красота на фолклора

Изкуство, което ни връща към корените 

Фотографът Асен Великов обикаля народни фестивали, за да улавя очарователните лица на българките 

Красивото лице на фолклора заснема фотографът Асен Великов от София.

Пред неговия обектив застават очарователни момичета в народни носии, като мисията на твореца е да създаде образи, които да ни върнат към корените ни.

Реклама

Великов се запалва по фолклорната фотография преди години, докато снима ритуала за Лазаровден и от тогава до днес той обикаля народни фестивали и фолклорни събития и запечатва най-впечатляващите образи.

"Намирам красивите девойки, които фотографирам на съборите. Отивайки на фолклорен фестивал, хората са нагиздени и се надяват да попаднат пред обектива ми. Най-оригиналните интерпретации привличат погледа ми", споделя пред "България Днес" Великов.

И допълва: "Стъпка по стъпка родното стана модерно. На първия ми професионален Лазаровден в софийското село Бистрица нямаше други фотографи, но постепенно започнаха да идват все повече през годините. В Перник на последния фестивал фотографите съвсем спокойно можеха да сформират шествие, толкова много бяха".

Снимките на Асен обикалят стотици места по света и трогват сърцата на българи емигранти.

"Имах щастието да обиколя други държави около нас и завръщането към "корените" го има навсякъде. Първите, които започнаха да следят творческите ми изяви, са българи, които са емигрирали в чужбина. Коренът не може да заспи. Той или е жив, или умира", споделя с вълнение фотографът и разкрива, че чужденците приемат с възхита, интерес и уважение българския фолклор.

"Хората в чужбина правят цели танцови формации български и вокални и даже запалват самите чужденци по нашия фолклор", казва талантливият фотограф, който споделя на страниците на "България Днес" някои от най-запомнящите се свои кадри.

На въпроса живи ли са традициите Асен отговаря: "Да, винаги!".

Реклама
Реклама
Реклама