Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14848303 www.bgdnes.bg

Вълшебна вода блика от двора на баба Василка

Трима светии й казват къде да копае, за да намери извора

Течността идва от свещена планина, извисяваща се в невидимия свят 

Доли ЛУКАНОВА

Чудодеен извор блика в двора на баба Василка от димитровградското село Добрич. Аязмото лекува всякакви болки и носи късмет на младите. Водата е открита от местната пенсионерка след пророчески сън.

"Явиха й се трима светии насън. Аз бях малка тогава, но много добре помня какво ми разказа. В началото не й вярвах и й казвах да не говори глупости, че цялото село й се смее, но тя се оказа права", споделя пред "България Днес" дъщеря й Гроздана Славова.

Реклама

Баба Василка умира преди десетина години. Преди да напусне този свят, заръчва на щерка си да се грижи за водата и да я споделя с хората.

Чудотворната течност е открита от Василка Славова през 1970 година година. Малко преди това светиите Йоан Златоуст, Василий Велики и Григорий Богослов се явяват в съня на жената и й обясняват, че преди шест века на мястото, където сега е домът й, се е намирал манастир, наречен "Свети Три Светии". Светите образи заръчват на Василка да изкорени крушата пред къщата си и да копае, докато от дупката не бликне вода. За самата течност те разкриват, че извира от свещена планина, извисяваща се в невидимия свят. Горе-долу по същото време в съседното село Голямо Асеново светиите се явяват и на местния Димо Георгиев, казват му да отиде при вдовицата и заедно да вадят святата вода.

"Копаха, копаха. Хората минаваха, гледаха ги, те не спираха", връща детските си спомени Гроздана.

След няколко дена неуморен труд двамата вярващи стигат до каменна плоча със странен надпис, който не могат да разчетат. Чупят я и тогава бликва водата точно от три страни, колкото са светиите, които ги насочват къде да копаят. Оттогава лековитата вода помага на десетки хора, отишли да търсят последно спасение.

"Бездетни зачеват, а смъртно болни възкръсват. Водата не се хвърля къде да е, казваше мама. Ако иска, човек може да се окъпе с нея - да стъпи в коритце или легенче, но после водата да изхвърли в тревичка или саксийка", казва 74-годишната Гроздана.

Излекуваните са десетки, но една жена се е запечатала в съзнанието на Спасова. Наричали я на малко име - Галя, тъй като често отивала около къщата им да се моли. Разказала им, че има тумор в главата. Гроздана и Василка й дали да пие от водата и й налели за вкъщи. Не след дълго жената се върнала и развълнувано се похвалила, че тримата светии са я излекували и са я превърнали в чудо на медицината.

За да подейства водата, трябва да се използва по определен начин, съветвала приживе баба Василка. Мие се болното място и се взима течност за вкъщи. Там три дена точно в 13:30 ч. трябва да се миете с поливкa и да пиете. Който е на работа през деня, може да спази същия час, но през нощта. Когато ползвате водата, винаги трябва да споменувате светиите в кратка молитва: "Св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Богослов, помилуйте мене грешния/грешната".

Реклама
Реклама
Реклама