Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14767444 www.bgdnes.bg

Йордан Караджов за "преврата" на Пригожин: Метежът в Русия е най-големият театър, който съм виждал

Всичко е бизнес, смята Калин Сърменов, Георги Мамалев се бои от ядрена война

"Това е най-големият театър, който може да се случи в съвременната история."

Така фронтменът на "Сигнал" Йордан Караджов разчете пред "България Днес" метежа в Русия, който се разви главоломно, неочаквано и скоропостижно приключи в рамките на 24 часа в петък вечер и събота. Първо ръководителят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин се закани, че ще свали Путин. Той и армията му от главорези тръгнаха от Ростов към Москва, искайки главите на военното командване на Русия. Наемните войници аха да стигнат до столицата и изведнъж президентът на Беларус Александър Лукашенко разубеди Пригожин за настъплението му. А Путин още по-изненадващо помилва всички, барабар с превратаджия №1, който няколко часа преди това нарече изменник и предател, който му е забил нож в гърба.

Реклама

След опита за преврат в Народния театър в началото на март обичаният актьор Георги Мамалев коментира и събитията в Русия. Според него държавата, управлявана от Путин, е в такова състояние, че за разлика от нормалния свят там може да се случи всичко. Мамалев, който е популярен най-вече с ролята си в "Оркестър без име", е категоричен, че може да се стигне дори до ядрена война.

"Както казваше един мой приятел - всичко лошо идва от Русия", засмя се той. Единственото, което не може да се очаква от Русия според Мамалев, са демократични промени.

"Когато някой не мисли като тях, те нападат! Винаги намират повод да пристигнат с танкове, по стари руски обичаи", допълва той.

Актьорът споделя изумлението си как може шеф на българска партия да каже, че правителството ни се готви да изпраща наши войски в Украйна.

"Това е лъжа!", гневи се артистът. За да живеем по-спокойно и нормално, политиците трябва да носят съдебна отговорност за лъжите си, категоричен бе той пред "България Днес". И добави по повод Русия: "Може да се случи преврат, да използват ядрено оръжие, може да има и гражданска война", коментира той ситуацията. Войната в Украйна, припомни актьорът, е плод на посткомунистическо мислене, а позицията на руснаците е архаична. Още са със Сталин и Ленин, веят червените знамена, а на младото поколение хич не му пука, ни за Путин, ни за леля му.

Реклама

Според Мамалев част от българските партии и лидери са лъжци и само пълнят главите на хората с глупости. Това е положението, всичко може да се очаква, допълни той.

Шефът на Сатирата Калин Сърменов пък каза, че Пригожин е човек с много любопитно минало. Актьорът смята, че босът на "Вагнер" е използван от Путин във всякакви ситуации.

"Тъжно е, ако човечеството разчита на него. Ако конфликтът в Украйна зависи от него. Нещо различно трябва да се случи. Някаква вътрешна съпротива трябва да се случи, ама това в Русия е много трудно да стане."

Сърменов припомни, че армията на превратаджията Пригожин се състои от безпощадни хора, каквото и да говорят за нея. Тя е набирана от затворите. По думите му това са хора дори с психически отклонения.

"Знаем историята от 9.09.1944, когато са направени амнистии за главорези. Това са първите убийци от новата ни история. Просто те са пуснати да свършат "черната" работа" - казва Сърменов.

Актьорът също смята, че всички приказки около частната армия на Пригожин са от 1001 нощ. Според екранния Милото всичко е бизнес.

Реклама
Реклама
Реклама