Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14725786 www.bgdnes.bg

Вижте кои диви животни избягаха от зоопаркове през последните години

Най-трагична е съдбата на ягуара Алонсо 

Мечокът Митко си плю на петите заради женската Ани 

Бягството на леопарда Данте от клетката в старозагорския парк внесе симпатична суматоха в иначе спокойната неделя.

Но не за пръв път диво животно напуска решетките и създава любопитни ситуации.

Миналата година възрастен вълк избяга от зоопарка в Хасково, предизвика смут за няколко часа, беше упоен и го върнаха в по-стабилна и непробиваема клетка.

Реклама

Историята е почти като дежавю отпреди няколко месеца по-рано. Почти, защото тогава вълчица избяга от същия зоопарк (само ден след като преди това беше заловена), беше търсена, но така и не беше намерена.

По-паметливи жители на Хасково припомнят, че и назад в годините е имало случаи на животни бегълци. Мечокът Гого се е измъкнал, временно свободата е усетила и лъвицата Петя. За щастие, без драматични последствия.

Явно хасковският зоопарк няма да придобие славата на легендарния "Алкатраз", но бягство от животински затвори е имало и в други градове в страната.

Най-драматична бе съдбата на ягуара Алонсо, който избяга от клетката си в ловешкия зоопарк на 3 август 2014 година. Няколко часа по-късно животното бе застреляно в главата от местния ловец Денко Цанков, който дори се снима за спомен с трофея си. Снимката обиколи социалните мрежи и предизвика цунами от гняв, възмущение и негативни коментари не само от страна на природозащитните организации. Тялото на Алонсо, кръстен на пилота от "Формула 1" Фернандо Алонсо, беше изгорено в котела на завода в село Черни Осъм, а кожата му - одрана и замразена. Впоследствие ягуарът беше препариран и изложен като рядък експонат в природонаучния музей на селото.

Проверка на екоминистерството показа, че човешка грешка е причината за бягството на Алонсо от ловешкия зоопарк. Но наказани за смъртта му нямаше.

Реклама

И други големи котки потърсиха свободата, макар че за тях всичко се разви далеч по-благоприятно. Лъвицата Стела от зоопарка в Стара Загора избяга от клетката си преди три години. В продължение на час и половина Стела се разхождаше по алеите. 200-килограмовото животно се измъква от клетката, когато един от гледачите отива да я нахрани. Веднъж усетила свободата, 7-годишната лъвица не проявява никаква агресия към другите животни, а решава да се разходи. Необезпокоявана от никого, Стела успява да стигне до клетката на тревопасните животни. Стояла там и ги гледала любопитно.

В този момент в зоопарка има около 20 посетители. Те веднага са евакуирани, докато гледачите се опитвали да хванат хищника. Успели да я улучат с упойваща стреличка и я връщат при партньора й Симбанджи. Гледачът, изпуснал лъвицата да излезе на свобода, беше наказан със забележка.

През декември 2014 г. тигърът Мърдок избяга от клетката си и се разходи сред близо 20 посетители на зоопарка в София. Голямата котка бута вратата на клетката си и излиза в помещение, в което имало посетители - възрастни и деца. Всички успяват бързо да напуснат, но майка с две деца остава блокирана между тигъра и изхода. Служители на парка успяват да я насочат към изход през служебно помещение.

Хитреци се оказаха и мечоците.

Мечокът Митко, обитаващ димитровградския зоопарк, напусна клетката си миналото лято. Инцидентът става, когато работник влиза да нахрани животните. Посетителите са евакуирани, няма пострадали. Мечокът е открит в пределите на зоопарка, упоен е от ветеринар и е върнат в клетката, където живее и мечката Ани. Тогава се появиха шеговити коментари, че му е писнало от женската и затова си е тръгнал.

Преди седем години мечка изчезна в зоопарк "Кайлъка" в Плевен. Екипи, оборудвани с пушки за упояване на животни и необходимите медикаменти, успяват да заловят животното и да го върнат благополучно в мечкарника. Избягалата женска мечка Виктория през цялото време се е намирала на територията на зоологическата градина, обикаляйки около заграждението си и клетката на лъва, която се намира в съседство.

Едно от най-любопитните бягства беше преди няколко години, когато сякаш вдън земята потъна кенгуруто Кики от Сандански. То избяга от зоокъта в курортния град, след като вандали счупиха оградата и скъсаха мрежата на Експозиционния център за животни. След 16-дневно търсене животното бе намерено да хрупа ябълки в оранжерия край Сандански в отлично здравословно състояние. То беше върнато в центъра при останалите животни - четири кенгура, два муфлона, елен и сърна.

Друга, предизвикваща тръпки случка, е от септември 2015 година. Тогава вълк избяга от зоологическата градина в Благоевград. Той беше търсен от ловци, а посетителите бяха евакуирани. И в този случай имаше щастлив край, като не пострадаха нито хора, нито животни. Това е втори инцидент с избягало животно от зоопарка в Благоевград. Преди повече от 10 години тихомълком се измъкват две мечки - Явор и Калинка. Калинка била открита в района на зоопарка, а Явор - прострелян с упойваща стрела над тенис кортовете.

Реклама
Реклама
Реклама