Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14462754 www.bgdnes.bg

Чудодейно аязмо връща зрението

Лековитата вода блика в Църногорския манастир 

Пчелар се отървава от дългогодишно главоболие 

Мъж от Пернишко получава мигновено изцеление на очите благодарение на чудотворно аязмо. Лековитата вода блика в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" недалеч от миньорския град.

След като ходи по лекари, човекът слага всевъзможни капки, лекарства, мъжът насрочва дата за операция. Малко преди да я направи, чува за манастира и че там има аязмо със светена вода. Решава да се качи до светата обител и да пробва дали ще му помогне водата от аязмото.

Реклама

Още с първото си посещение на Божия храм болният наплисква лицето и очите си и изведнъж започва да вижда съвсем ясно.

"Оправих се! И то без да съм кой знае колко набожен и вярващ. Православен християнин съм, но в рамките на нормалното, като всички хора. Откак се наплисках и ме се оправиха очите, всяка седмица си идвам по един път задължително, за да си пълна водичка."

За чудодейното изцерение е разказано от самия мъж пред монасите в манастира, които надлежно записват неговата история. Наред с този случай, оказва се, има още много миряни, които изцеляват очите си и преборват коварни и животозастрашаващи болести с целебната вода в манастира "Св. св. Козма и Дамян".

Сходен е случаят с жена от София, която дълго време страда от хронично възпаление на очите. Състоянието й стига дотам, че тя почти не може да си отвори клепачите. Вярващата посещава манастира и си взима вода. При второто посещение състоянието й е значително по-добро, а когато идва за трети път, е напълно оздравяла.

За чудотворната сила на аязмото свидетелства и друг мъж от Перник. Той узнава от свой близък за лековитата вода в обителта. Налива си от нея за вкъщи и много скоро му се налага да я употреби, тъй като едното око на съпругата му получава много сериозно възпаление. Мъжът прави компрес с вода от аязмото и само за 12 часа възпалението преминава напълно. Самият той казва, че почувствал голямо облекчение на нервната си система при употреба на водата от аязмото.

Реклама

Показателен е и случаят с друг мъж, страдащ от тежката болест на Крон. Цели четири години по лекарско предписание човекът пие по 32 хапчета на ден. Той е трудноподвижен, спасявали са го от смърт на няколко пъти в европейски болници.

По неговите думи рецептата е проста. "Сутрин и вечер пия от водата на аязмото в манастира "Св. св. Козма и Дамян" и си казвам молитвите. Не търся обяснение за химичния състав на водата. Това си е Божа работа. От лекарствата получих проблеми с костната система и тежък диабет. Не можех и чаша с вода да вдигна с ръцете, въобще нямах сили. Сега резултатите граничат с чудо. Споделям това, за да знаят хората и да пробват. Трябва Божия воля, но и човешка", разказва пред монасите от манастира въпросният мъж. 

Друг от забележителните случаи, за които се знае и е съхранен в историята на обителта, е този на пчелар от брезнишкото село Бегуновци, който години страда от сериозно главоболие. Мъжът посещава Божия храм, за да даде съвети за развитие на манастирския пчелин. Узнава за водата и си налива за пиене. Съвсем скоро проблемът с главоболието изчезва напълно.

Тези и още много други свидетелства за чудодейни изцеления знае през годините игуменът на светата обител архимандрит Никанор.

"Наблюдавал съм и съм бил свидетел на това, че водата лекува очни болести. Не водата лекува. Тя е нещо, чрез което Бог действа. Добрите хирурзи казват: "Бог ни държи ръката", сподели пред вестника Божият служител.

От незапомнени времена изворът на манастира "Св. св. Козма и Дамян" се почита като лековит. Според местните предания водата помага при очни болести, при поражения на нервната система, а също и против безплодие. При обновяването на сградата на аязмото през 2006 г. са намерени немалко златни и сребърни монети. Тяхното местоположение обаче - смесени с по-нови монети - показва, че аязмото е било ограбвано поне един път по време на тоталитарния режим. Наличието на тези пари говори за станали изцеления и в миналото, като благодарните излекувани са се "отплатили" по този начин.

Известно е от историята и от житията на светиите, че покровителите на Църногорския монастир са били лечители. Заради големите им добродетели Всемогъщият Бог ги удостоява с дара на чудотворството както приживе, така и след смъртта им.

"Изцеление получават както хора със здрава вяра, така и хора маловерни, незапознати - за да се укрепи вярата им. Всичко зависи от това какъв е Божият промисъл, т.е. каква е причината за болестта, и след това от способността на търсещия помощ да влезе в общение с Бога и със светите Козма и Дамян", казват монасите.

Четете още

Чудодейно аязмо цери парези и екземи

Чудодейно аязмо цери парези и екземи

Великден е! Вижте какви чудеса се случват в българските църкви и манастири

Великден е! Вижте какви чудеса се случват в българските църкви и манастири

Изцелената с чудо Нели Р.: Свети Мина ме излекува от рак

Изцелената с чудо Нели Р.: Свети Мина ме излекува от рак

Румънци на опашка пред наш чудодеен извор

Румънци на опашка пред наш чудодеен извор

Реклама
Реклама
Реклама